ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρελαϊκές: Απίστευτη η μείωση του κόστους εξόρυξης πετρελαίου

14:18 - 11 Απρ 2017 | Aγορές

Οι εταιρίες εξόρυξης shale oil, κατάφεραν να γίνουν περισσότερο καινοτόμες την περίοδο της μεγάλης πτώσης των τιμών, με αποτέλεσμα η νεκρή-τιμή τους να έχει πέσει χαμηλότερα και από τα $40. Ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες.

Αν και οι αναλυτές συνήθως εστιάζουν στις εταιρίες εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου, η πραγματικότητα δείχνει ότι και οι oil major παίκτες, έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τα κόστη τους.

Για παράδειγμα δείτε το παρακάτω γράφημα το οποίο δείχνει την εξέλιξη της αποτελεσματικότητας των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, οι οποίες κατάφεραν να μειώσουν το break-even τους σχεδόν κατά 50%. Αυτό σημαίνει κατακόρυφη αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους αλλά και πιθανή εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας αν το πετρέλαιο κινηθεί και πάλι στο εύρος $70-$100.

11 04 17 breakeven

Ο λόγος που οι μεγάλες εταιρίες κατάφεραν να γίνουν το ίδιο ανταγωνιστικές με τις μικρότερες και περισσότερο ευέλικτες εταιρίες shale oil, είναι ότι η πτώση των τιμών έφερε “εκκαθάριση” του χώρου από εταιρίες οι οποίες δε μπορούσαν να αντέξουν το κόστος και λειτουργούσαν με ζημιές και με τεράστια δανειακά ανοίγματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε, το κόστος εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκε κατά 45% στα χρόνια της κρίσης των τιμών πετρελαίου. Η τεχνολογία αλλά και οι αναδιαρθρώσεις των εταιριών, είναι οι δυο βασικοί παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν στο να μειωθεί σημαντικά το κόστος εξόρυξης. Ωστόσο, αν το πετρέλαιο διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, οι πετρελαϊκές θα πρέπει να αποτιμήσουν σε νέα βάση τα αποθέματά τους και αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελαν καθώς μεταφράζεται σε απώλειες δεκάδων και δισεκατομμυρίων από την κεφαλαιοποίησή τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.