ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

10:21 - 25 Απρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε κατά 1,75%  χθες, με υψηλό τον όγκο συναλλαγών. Η Εθνική Τράπεζα (+ 5,62%), η Τράπεζα Πειραιώς (+ 5,42%) και ο όμιλος Folli-Follie  (+ 3,82%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ  τα  Jumbo (-0,07%), το λιμάνι του Πειραιά (-0.15%) και η Lamda Development (- 0,22%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

 

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά € 39.5 εκατομ.σε  € 67.7 εκατομ. με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€ 25,2 εκατομ), την Εθνική Τράπεζα (€ 9,4 εκατομ) και  τον ΟΠΑΠ (€ 6,7εκ).

 

Η αγορά αναμένεται να διατηρήσει την ανοδική της πορεία λόγω της επανέναρξης των συνομιλιών με την Τρόικα.

Πολιτικά νέα

Η Eurostat επιβεβαίωσε χθες στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος  από το 2013 έως το 2016 και σύμφωνα με τα οποία  το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα το 2016 ήταν € 1.29δις (0,7% του ΑΕΠ).  Σε αυτή την ανακοίνωση, η Eurostat δεν δημοσιεύει  πρωτογενή στοιχεία του πλεονάσματος, τα οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανήλθαν σε € 6.94δις το 2016( 3,9% του ΑΕΠ).

 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των αρχηγών της αποστολής των θεσμικών οργάνων πρόκειται να ξεκινήσουν σήμερα στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της 2ης  αναθεώρησης του προγράμματος και ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

 

Η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων το απόγευμα περιλαμβάνει θέματα ενέργειας και το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ή μέχρι τις 3  Μαΐου το αργότερο, έτσι ώστε ένα συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ένα ξεχωριστό  Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τα σχέδια και των δύο εγγράφων και οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε αυτά τα δύο κείμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η συμφωνία έχει εξασφαλιστεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τα νέα μέτρα μέσα από το Κοινοβούλιο,  και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό θα λάβει χώρα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έτσι ώστε μια οριστική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους,  να μπορεί να επιτευχθεί στις 22 Μαϊου  στο Eurogroup.

Σύμφωνα με γερμανική άρθρο με τίτλο «Ασφάλιση με προεπιλεγμένη εγγύηση», ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προωθεί τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου», το οποίο θα ενεργεί ως δανειστής στις υπερ-χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης που απειλούνται με πτώχευση, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούν ένα δομημένο default (δηλαδή μια πρωταρχική προϋπόθεση για να λάβουν τα δάνεια διάσωσης, θα ήταν να μειώσει τα χρέη της χώρας προς τους πιστωτές).

Ενημέρωση περί ιδιωτικοποιήσεων

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την κοινοπραξία της «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», της «Belterra Investments Ltd.» και  της «Terminal Link SAS» ως προτιμητέος πλειοδότης για την απόκτηση του ποσοστού 67% στην ΟΛΘ (Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης),με την οικονομική προσφορά να  ανέρχεται σε € 231.9 εκατομ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.