ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιο αναμένεται να είναι το επόμενο hot εμπόρευμα;

12:27 - 25 Απρ 2017 | Aγορές
Ποιο αναμένεται να είναι το επόμενο hot εμπόρευμα;

Πλέον είναι δεδομένο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει μπει σε μια νέα εποχή, αυτή των ηλεκτρικών οχημάτων. Το σημαντικότερο σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι άλλο από τη μπαταρία και οι μεγάλες εταιρίες, δίνουν το δικό τους αγώνα για να φτιάξουν την καλύτερη μπαταρία, από πλευράς αντοχής, απόδοσης και κόστους.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια σειρά ευκαιριών στον κλάδο των εμπορευμάτων καθώς βασικό συστατικό κατασκευής των μπαταριών είναι το λίθιο. Εταιρίες όπως η Tesla, η Apple, η Mercedes και άλλες, αναζητούν απεγνωσμένα αποθέματα λιθίου για να τα αγοράσουν, ενώ το ίδιο κάνουν για κερδοσκοπικούς λόγους και τα hedge funds τα οποία συσσωρεύουν απόθεμα με στόχο να δημιουργήσουν έλλειψη.

Ωστόσο, το λίθιο δεν είναι το μοναδικό χρήσιμο συστατικό για τις μπαταρίες αλλά και το κοβάλτιο. Στο οποίο, τα hedge funds έχουν ήδη προνοήσει να λάβουν θέση και να συσσωρεύσουν μεγάλες ποσότητες, προκαλώντας ήδη έλλειψη στην αγορά.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, το κοβάλτιο αναμένεται ότι θα είναι το επόμενο hot μέταλλο. Ανάλυση της Macquarie Research εκτιμά ότι θα υπάρξει έλλειψη 885 τόνων για το 2018, 3.205 τόνους για το 2019 και 5.340 τόνους για το 2020. Πρόκειται για μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία καθώς τα θεμελιώδη της αγοράς είναι εξαιρετικά θετικά για μια άνοδο της τιμής.

Ήδη, τα hedge funds δίνουν το δικό τους αγώνα συσσώρευσης όλο και περισσότερων τόνων. Πέρσι, η ελβετική Pala Investments και η κινεζική Chaos, συσώρευσαν το 17% της παγκόσμιας παραγωγής. Το κοβάλτιο αποτελεί το 35% του μίγματος για την κατασκευή μιας μπαταρίας λιθίου.

Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής βρίσκεται στη Δημοκρατία του Κονγκό και με δεκάδες giga factories κατασκευής μπαταριών να βρίσκονται στα σκαριά, το κοβάλτιο αναμένεται σύντομα να κατακτήσει τις οθόνες των επενδυτών.

Παρακάτω είναι μερικοί λόγοι οι οποίοι εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσουν τις τιμές του μετάλλου.

#1. Οι ελλείψεις στην προσφορά είναι ήδη εμφανείς και θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

#2. Η συσσώρευση από μεγάλους παίκτες έχει ήδη ξεκινήσει.

#3. Εταιρίες του κλάδου έχουν ήδη ξεκινήσει να συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν συμφωνίες κλίμακας.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 25 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.