ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IOBΕ: Στο 1,5% η ανάπτυξη της οικονομίας το 2017

10:35 - 27 Απρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε  κατά 1,30% χθες με τον όγκο συναλλαγών.Η ΔΕΗ (+ 6,11%), η Τράπεζα Πειραιώς (+ 4,95%) και η Eurobank (+ 4,41%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ τα Jumbo (-0,71%),η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,72%) και η Aegean Airlines (-1,51%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

 

Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε ουσιαστικά σταθερός στα € 79.6 εκατομ, με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€ 17,7 εκατομ), την Εθνική Τράπεζα (€ 15,3εκατομ) και την  Τράπεζα Πειραιώς (€ 10,8 εκατομ).

 

Η αγορά αναμένεται να σταθεροποιηθεί, μετά το πρόσφατο ράλι.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η συνάντηση μεταξύ των αρχηγών της αποστολής των θεσμών και των κυβερνητικών αξιωματούχων Ελλήνων δεν πραγματοποιήθηκε χθες, λόγω φόρτου εργασίας από τις τεχνικές ομάδες.

Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση αν η  συνάντηση θα συνεχιστεί σήμερα. Οι αρχηγοί της αποστολής μπορεί να παραμείνουν στην Αθήνα ακόμα και μετά την 1η Μαΐου.

Το  ΙΟΒΕ μειώνει τις προβλέψεις για  το 2017. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ  κυμαίνεται στο 1.5%, δηλαδή χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), δήλωσε ότι το ΑΕΠ  το 2017 θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5% σε ετήσια βάση ή χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του + 1,5-1,8%, λόγω  των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της 2ης  αξιολόγησης.

Το  ΙΟΒΕ είπε επίσης ότι η οικονομία δεν έχει κατεύθυνση και ως εκ τούτου, τυχόν θετικές ενδείξεις ή  προσπάθειες δεν είναι αρκετές για να αντιστραφεί το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας.

Τέλος,η ανεργία θα περιοριστεί εκ νέου το 2017, για τέταρτο συνεχόμενο έτος. Όμως η κάμψη της, σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ, θα είναι λίγο μικρότερη από πέρυσι, λίγο μεγαλύτερη από μια ποσοστιαία μονάδα (22,2%).

 

Σύμφωνα με πηγές της ΕΚ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προειδοποιήσει  για μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων στην Ελλάδα πέρα από αυτό που έχει συμφωνηθεί πρόσφατα στο Eurogroup της Μάλτας (δηλαδή ίση με το 1% του ΑΕΠ για το 2019).

Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚ, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει  τους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα της (επιβεβαιώνεται και από την Eurostat), ώστε αυτό παρέχει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης  του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Μάιο.

o   Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚ σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ να τερματίσει το υπερβολικό έλλειμμα που έχει ανοίξει ενάντια στην Ελλάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.