ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερική: Θα γίνει η πλέον ανταγωνιστική μεγάλη οικονομία του ΟΟΣΑ;

15:19 - 02 Μαϊ 2017 | Aγορές

Την περασμένη εβδομάδα, ο Trump ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προτείνοντας τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 15%. Οι αγορές κινήθηκαν ανοδικά καθώς ο Trump έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να χάσει χρόνο και ότι οι μέχρι στιγμής αποτυχίες του, είναι απόλυτα φυσιολογικές.

Αν και δεν ανακοινώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, το βασικότερο στοιχείο είναι ότι ο Trump επιθυμεί να οδηγήσει το φόρο στο 15% που είναι πολύ ανταγωνιστικότερος από το 35% το οποίο ισχύει από το 1993. Αν ο Trump πραγματοποιήσει αυτή τη μεταρρύθμιση και όλα δείχνουν ότι θα το κάνει, η Αμερική θα γίνει η ανταγωνιστικότερη, φορολογικά μεγάλη οικονομία του ΟΟΣΑ και θα έχει λίγο υψηλότερο φόρο από την Ιρλανδία, την οποία χρησιμοποιούν ως έδρα οι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις αυτές αναμένεται ότι θα αφήσουν την Ιρλανδία και θα επιστρέψουν στην Αμερική επαναπατρίζοντας τα κέρδη τους αλλά και δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή, στην οποία η Αμερική θα μπορέσει να πατήσει και μαζί με άλλες ενέργειες, να οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά, οι ενέργειες αυτές δεν είναι εύκολες καθώς ήδη η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα αυξήσει το αμερικανικό έλλειμμα και σύμφωνα με μελέτες, αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Ωστόσο, οι αναλύσεις παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο Trump θα αναζητήσει παράπλευρα κέρδη από άλλους τομείς, τα οποία θα μπορούσαν όχι μόνο να αποτρέψουν τη διεύρυνση του ελλείμματος, αλλά να επιτρέψουν και τη μείωσή του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μερίδας οικονομολόγων, ο Trump θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ένα πολύπλευρο μίγμα πολιτικής που θα βελτιώσει την οικονομία αλλά και βασικά macro.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.