ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τέλμα με τις τηλεοπτικές άδειες

11:30 - 04 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Το τέλμα με τις τηλεοπτικές άδειες
Με την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών να παραμένει «στον πάγο», τον Ιβάν Σαββίδη να προαναγγέλει την δυναμική είσοδό του στον χώρο των ΜΜΕ και τον ΔΟΛ να παραμένει στον αναπνευστήρα εν αναμονή εκδήλωσης ενδιαφέροντος επίδοξων επενδυτών, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διαμορφώσει συνθήκες χειραγώγησης στον τομέα της ενημέρωσης, παίρνουν νέα μορφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία προκήρυξης νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται σε τέλμα. Και αυτό επειδή, όπως έχει διαπιστωθεί απί τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΣΡ, ο νόμος Παππά ήταν προβληματικός όχι μόνο ως προς την αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου που τον καθιστούσε αντισυνταγματικό, αλλά και σε άλλα σημεία. 

Πηγές που έχουν γνώση των προβληματισμών της ανεξάρτητης αρχής, μιλούν για περίπου 10 διατάξεις του νόμου οι οποίες απαιτείται να αλλάξουν προτού προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νέα νομοθέτηση ώστε η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, πιθανότερη εξέλιξη είναι η αδειοδότηση των καναλιών να παραμείνει σε εκκρεμότητα και κάποιοι εκτιμούν ότι τελικά θα προχωρήσει από την επόμενη κυβέρνηση. 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το παιχνίδι - έπειτα και από τις δημόσιες δηλώσεις Σαββίδη - παίζεται στο πεδίο του ελέγχου των καναλιών και μέσων που εξακολουθούν να λειτουργούν, υπό συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον του ομογενούς και φιλικά προσκέιμενου στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματία δεν αφορά τόσο την εξαγορά του Mega, δεδομένου ότι οι περιπλοκές μεταξύ των σημερινών μετόχων (Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη) είναι μεγάλες και η επίλυσή τους απαιτεί βήματα που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει. Επιπλέον δε, η πλευρά Βαρδινογιάννη φέρεται σύμφωνα με κάποιους να είναι απρόθυμη να συνεργαστεί με τον Ιβάν Σαββίδη. 

Κατά τις ίδιες πηγές, ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στον Alpha. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο προχωρήσει, η αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο θα είναι μεγάλη και η κυβέρνηση θα έχει ένα μεγάλο κανάλι στο πλευρό της, εν όψει προεκλογικής περιόδου, η οποία de facto ξεκινά μετά το καλοκαίρι. 

Στο πεδίο των εξελίξεων στον ΔΟΛ, οι κινήσεις των επενδυτών παραμένουν άδηλες, αν και καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από σχήματα που δεν έχουν ακουστεί έως σήμερα. 

Σε παρασκηνιακό όμως επίπεδο, εντύπωση έχει προκαλέσει η τακτική των τραπεζών, οι οποίες άγνωστο με ποιο σκεπτικό, έχουν και πάλι περιορίσει την ρευστότητα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται εκ νέου προβλήματα στην μισθοδοσία των εργαζομένων και την έκδοση των εντύπων με όσο το δυνατόν ομαλές συνθήκες. 

Στοιχεία όπως το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού και το ποιοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον ιστορικό όμιλο, θα καταδείξουν στις αμέσως επόμενες εβδομάδες προς τα πού κινείται η διαδικασία αναδιάταξης στο πεδίο της ενημέρωσης και αν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και απόπειρες χειραγώγησης και ελέγχου θα επιβεβαιωθούν ή όχι. 

A.K.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.