ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών είναι τα ελληνικά ομόλογα

12:18 - 05 Μαϊ 2017 | Aγορές
Reuters: Η τελευταία ευκαιρία των επενδυτών είναι τα ελληνικά ομόλογα
H τελευταία ευκαιρία των επενδυτών για για υψηλές αποδόσεις εκ του ασφαλούς (free ride) είναι τα ελληνικά ομόλογα, σχολιάζει η στήλη Breaking views του Reuters.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν μειωθεί κατά παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα σε 6% από τον Απρίλιο και μετά, καθώς η Αθήνα έφτασε σε συμφωνία με τους πιστωτές για τις μεταρρυθμίσεις.

 

Η κεντρική τράπεζα μπορεί να σταματήσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα περίπου σε έναν χρόνο, αλλά και πάλι μπορεί να επηρεάσει, γιατί τα ομόλογα είναι ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους.

 

Με βάση τους υπολογισμούς της Eurobank, η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αγοράσει το ένα δέκατο των χρεογράφων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών σε δυο-τρεις μήνες.

 

Αναλυτές αναμένουν πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας στο spread των ελληνικών ομολόγων από της Γερμανίας (σ.σ. διαφορά απόδοσης), όταν θα αρχίσει η ΕΚΤ τις αγορές. Οι χαμηλότερες αποδόσεις λογικά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να δανειστούν και να τονώσουν την οικονομία, καθιστώντας λιγότερο πιθανή μία ακόμη διάσωση.

 

Ένα βασικό εμπόδιο είναι ότι η ΕΚΤ μάλλον δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, εκτός και αν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με την πρόοδο της Ελλάδας. Η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, μέσω παρατάσεων στα δάνεια και περιόδων χάριτος στους τόκους. Η Γερμανία θέλει οι παραχωρήσεις να είναι όσο πιο περιορισμένες γίνεται, ενόψει των δικών της εκλογών.

 

Οι πιστωτές στην Ευρώπη μπορεί επίσης να διστάζουν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια υπερβολικά καλή συμφωνία. Αν είναι υπερβολικά καλή, και η οικονομία της Ελλάδας πράγματι ανακάμψει, η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει τα εύσημα –και στη χειρότερη, μπορεί να ανακαλέσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.


Για τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα, πάντως, η κάπως αλύγιστη προσέγγιση από την Ευρώπη μπορεί να μην είναι και τελείως καταστροφική, αναφέρει η στήλη.

 

Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί κι άλλη διάσωση, αλλά αν της επέτρεπαν να πτωχεύσει αυτό θα έπληττε πιο σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία, που ακόμη δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο οι ίδιες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.