ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο: Πως ο ΟΠΕΚ έχασε τη μάχη στον “πόλεμο” των τιμών Κύριο

15:09 - 10 Μαϊ 2017 | Aγορές
Πετρέλαιο: Πως ο ΟΠΕΚ έχασε τη μάχη στον “πόλεμο” των τιμών

Το καρτέλ του ΟΠΕΚ δε θα πρέπει να αισθάνεται και ιδιαίτερα καλά, καθώς η πορεία της τιμής δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά από τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Ο πετρελαϊκός πόλεμος που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, δείχνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Η μείωση της παραγωγής αποδείχθηκε ανεπαρκής ως στρατηγική και πλέον οι αγορές δε φαίνεται να πιστεύουν στη δύναμη του ΟΠΕΚ να ρυθμίσει τις τιμές του πετρελαίου.

Ο πετρελαϊκός πόλεμος, συνήθως γίνεται με την ένταξη ενός νέου μέλους σε αυτό το κλειστό club προκειμένου να λάβει το μήνυμα ότι οι ισχυροί του πετρελαίου είναι ελάχιστοι. Ωστόσο, κανένας δεν είχε καταφέρει να προβλέψει την “επίθεση” των αμερικανικών εταιριών σχιστολιθικού αερίου.

Οι παραδοσιακές δυνάμεις εκτιμούσαν ότι η ένταξη των εταιριών αυτών στο σύστημα προσφοράς το 2010, δεν θα αποτελούσε κίνδυνο. Ωστόσο, πολύ γρήγορα, οι εταιρίες αυτές απέκτησαν μερίδιο αγοράς και έδειξαν να αποτελούν απειλή. Ο ΟΠΕΚ βρήκε ότι η ευαίσθητη χορδή των εταιριών αυτών ήταν το υψηλό κόστος παραγωγής και ξεκίνησε ένα πόλεμο τιμών για να τις θέσει εκτός παιχνιδιού.

Ωστόσο, οι αμερικανικές εταιρίες έδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά, μείωσαν την παραγωγή τους, έβγαλαν εκτός λειτουργίας τεράστια οικόπεδα, έκαναν εξοικονόμηση δαπανών και κυρίως, οδηγήθηκαν σε μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση του κόστους εξόρυξης. Έτσι από τα $75 κατά μέσο όρο που ήταν το break-even, πλέον αυτό βρίσκεται στα $40 και σε κάποιες περιπτώσεις χαμηλότερα. Μεγάλη ήττα για τον ΟΠΕΚ και κυρίως για τη Σαουδική Αραβία που έχει απωλέσει και μερίδιο αγοράς αλλά έχει δει και επιδείνωση στα μακροοικονομικά της, λόγω της μείωσης των εσόδων.

Κατά τη διάρκεια της πτώσης των τιμών, η παραγωγικότητα των shale gas αυξήθηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ να τεθεί εκτός παιχνιδιού αφού πλέον σημαντικός παράγοντας για τις τιμές δεν είναι η προσφορά αλλά η τεχνολογία και η καινοτομία.

Για να καταφέρει ο ΟΠΕΚ να γίνει και πάλι ανταγωνιστικός θα πρέπει να προχωρήσει σε καινοτομίες στον τρόπο εξόρυξης πετρελαίου. Και δεδομένου ότι τα μεγάλα πετρελαϊκά projects έχουν παγώσει, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει αρκετά χρόνια.

Όλα αυτά είναι κρίσιμα καθώς στις 25 Μαΐου, ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει εκ νέου αν θα δώσει επέκταση στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Και όλα δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να το αποφύγει. Αν βέβαια υπάρξει και κάποια έκπληξη με νέες μειώσεις, το πετρέλαιο θα εκτοξευτεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:39 - 10 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.