ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεργία: Τι δείχνει για τον S&P 500 και τον οικονομικό κύκλο;

12:29 - 22 Μαϊ 2017 | Aγορές

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ανεργία στην Αμερική εξακολουθεί να σημειώνει συνεχώς χαμηλότερα επίπεδα. Για τον Απρίλιο, το επίπεδο ανεργίας μειώθηκε στο 4,4% που είναι το χαμηλότερο της τελευταίας δεκαετίας. Και όλα αυτά, όταν στο peak της κρίσης το 2009, η ανεργία στην Αμερική, βρέθηκε σε επίπεδα πάνω από 10%.

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική ανάπτυξη σημειώνει επιβράδυνση ή στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στάσιμη δυσκολεύοντας κατά πολύ τις όποιες προβλέψεις σχετικά με το αν αναμένουμε μια επιτάχυνση στο απώτερο μέλλον ή αν οδεύουμε προς μια ύφεση.

Παρατηρώντας το παρακάτω γράφημα το οποίο δημοσίευσε το Bloomberg, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η ανεργία όντως βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και κοντά σε επίπεδα τα οποία ανά περιόδους έχουν σηματοδοτήσει το τέλος ενός οικονομικού κύκλου.

22 05 17 fred

Πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το μέλλον της αγοράς, βασιζόμενοι στην παρατήρηση του κύκλου της ανεργίας. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι ακόμα και σε αυτές τις περιόδους, ο S&P 500 σε βάθος πενταετίας σημειώνει μεν θετικές αποδόσεις αλλά μικρότερες.

 22 05 17 perf

Ωστόσο, η ανεργία από μόνη της δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να έχει υψηλή αποτελεσματικότητα σχετικά με το αν η αγορά μετοχών βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Θα πρέπει να εξετασθούν και άλλες παράμετροι, μεταξύ των οποίων, διάφορες ενδείξεις συναισθήματος, δυναμικής, flows, ενδείξεις από την αγορά ομολόγων και τέλος μακροοικονομικές ενδείξεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.