ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο παθητικό κάπνισμα

10:26 - 26 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο παθητικό κάπνισμα
Στις πρώτες θέσεις διεθνώς κατατάσσεται η χώρα μας στο παθητικό κάπνισμα ενώ τα «σεκλέτια» δίνουν και παίρνουν σε ποσοστό 78,4% σε bar και καφετέριες και 78,6% σε εστιατόρια και ταβέρνες.
Την ίδια ώρα, όμως, μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ),  Μ. Τουμπής. Μάλιστα στους νέους 15-24 η μείωση αγγίζει το 33%.
 
«Ο επιστημονικός σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων  πρόληψης και διακοπής καπνίσματος, σε συνδυασμό με την εφαρμογή στην πράξη βασικών πολιτικών κατά του καπνίσματος, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αμάλαγη κουλτούρας των  Ελλήνων και να μειώσουν το υψηλό φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος» τόνισε ο διακεκριμένος επιστήμων.
 
Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικης Εταιρείας, Μ. Γκάγκα.
 
Το τσιγάρο σκοτώνει έναν στους δυο καπνιστές! Απο τα 7 εκατομμύρια θανάτους διεθνώς που οφείλονται στο κάπνισμα, τα 6 εκατομμύρια σχετίζονται άμεσα με το τσιγάρο και οι 890 χιλιάδες έμμεσα. Μάλιστα 1,2 εκατομμύρια θάνατοι καταγράφονται στην Ευρώπη και 15 χιλιάδες στην Ελλάδα.
 
Το κόστος του καπνίσματος στη χώρα μας υπολογίζεται στα 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε η Πρόεδρος της ομάδας Διακοπής Καπνίσματος, Ελέγχου του Καπνού, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Προαγωγής Υγείας της Ε.Π.Ε και της E.R.S, Π. Κατσαούνου.
 
«Η πλήρης εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού αποτελεί βασικό πυλώνα δράσης για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του αριθμού των καπνιστών, με ιδιαίτερη επικέντρωση στην αποθάρρυνση των εφήβων και των νέων να αρχίσουν το κάπνισμα», δήλωσε η κ. Γκάγκα.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μια μείωση της χρήσης των τσιγάρων κατά 2% θα μειώσει κατά 2,4 εκατομμύρια τον αριθμό των καπνιστών στην Ευρώπη, με παράλληλη μείωση της εμφάνισης νοσημάτων που προκαλεί το κάπνισμα. Έτσι, θα μειωθούν και τα κόστη νοσηλειών και θεραπειών, οδηγώντας σε μείωση του κόστους υγείας κατά 506 εκατ. ευρώ.
 
Το κόστος της νοσοκομειακής φροντίδας, εξαιτίας του καπνίσματος, έχει υπολογιστεί σε 554 εκατ. ευρώ ετησίως, απόρροια των 199.028 εισαγωγών σε νοσοκομεία της χώρας.
 
«Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι η πλέον αποτελεσματική, φτηνή και βραχεία παρέμβαση για τη μείωση της θνησιμότητας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν αποζημιώνονται στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα σκευάσματα που κρίνονται λιγότερα αποτελεσματικά», προσέθεσε η κ. Κατσαούνου.
 
«Οι καπνιστές ανήκουν, σύμφωνα και με το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, και ο εμβολιασμός έναντι αυτών αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ανεξαρτήτως ηλικίας. Η υιοθέτηση τακτικών πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός, αποτελεί το φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της θνησιμότητας κατά 30% των ατόμων άνω των 15 ετών έως το 2020», ανέφερε η κ. Κατσαούνου.
 
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), το κάπνισμα αυτό καθ’ αυτό είναι νόσος και μάλιστα η συχνότερη χρόνια νόσος του αναπτυγμένου κόσμου. Πρόκειται για μια κατάσταση εθισμού την οποία μόνο το 3-5% των καπνιστών μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια. Στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος της Ε.Π.Ε, έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Ευρώπη. Δυστυχώς, λόγω της άγνοιας του κοινού, μόνο το 20% εκείνων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχει τη δυνατότητα να κάνει μια οργανωμένη προσπάθεια. Προκειμένου, να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, η Ε.Π.Ε δημιούργησε τον ιστότοπο www.denkapnizo.org και ένα ενημερωτικό τηλεοπτικό μήνυμα σχετικά με τα Ι.Δ.Κ.» τόνισε η Ιωάννα Μητρούσκα, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και Συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Ε.Π.Ε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.