ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρχισε η δίκη Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος-Καταθέσεις μαρτύρων

18:35 - 29 Μαϊ 2017 | Ειδήσεις
Άρχισε η δίκη Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος-Καταθέσεις μαρτύρων
Ξεκίνησε και αναμένεται να συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου, στο Τριμελές Εφετείο η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Η υπόθεση αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ'΄εξακολούθηση καθώς σύμφωνα με τη κατηγορία ο κ. Γεωργίου φέρεται να είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες , μέχρι το τέλος του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του ΔΝΤ.

Παράλληλα αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από τον νόμο, και πως  η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

 

Στην κατάθεση του ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ν. Λογοθέτης φανερά φορτισμένος στράφηκε εναντίον του Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος ήταν απών.

«Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το PSI κλπ. με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα», είπε ο κ. Λογοθέτης με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και επιφωνήματα.

 

Ο μάρτυρας είπε πως από την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ ο κ.Γεωργίου «έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο  Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ.  Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».

 

Όπως είπε ο μάρτυρας, ο κ. Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. «Εβαλαν 21 δισ. χωρίς να υπάρχει λόγος .  Προσπαθούσαν να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε», είπε ο κ. Λογοθέτης.

 

Από την πλευρά της η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ έκανε λόγο για  προβληματική συνεργασία που είχε με τον Ανδρέα Γεωργίου, και μάλιστα, όπως είπε, είχε απευθυνθεί στους  Παπακωνσταντίνου,  Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι ήθελε  να παραιτηθεί.

 

Όπως είπε η μάρτυρας «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το 2013, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».

 

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.

 

Την περασμένη Παρασκευή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, αποφασίστηκε ο κ. Γεωργίου να μην παραπεμφθεί σε δίκη για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.



Εισαγγελέας: Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο;

Μάρτυρας: Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:45 - 29 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.