ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όρθια στο «καμίνι» της Βοσνίας η Εθνική και «βλέπει» Ρωσία

12:05 - 10 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Όρθια στο «καμίνι» της Βοσνίας η Εθνική και «βλέπει» Ρωσία
Μια Εθνική Ελλάδος που δείχνει και πάλι υπό την στιβαρή καθοδήγηση του μετρημένου Μίκαελ Σκίμπε (οι Γερμανοί φαίνεται μας ταιριάζουν…) ότι ξανακερδίζει τον αυτοσεβασμό της, έβγαλε μέταλλο και χαρακτήρα μέσα στην αφιλόξενη Ζένιτσα της Βοσνίας και στο φλεγόμενο "Bilino Polje" του οποίου οι κερκίδες ξεχείλιζαν από μίσος, πήρε λευκή ισοπαλία από τους ελάχιστα απειλητικούς αντιπάλους.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη από την αρχή και αυτό φάνηκε όταν κατά την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, οι αφιονισμένοι Βόσνιοι οπαδοί ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες. Προκλητικοί και με πολλά νεύρα εντός του αγωνιστικού χώρου οι Βόσνιοι διεθνείς, προκάλεσαν επεισόδια με το σφύριγμα της λήξης με τον Τζέκο να δίνει το έναυσμα σπρώχνοντας τον (συμπαίκτη του στη Ρόμα) Κώστα Μανωλά.

Ακολούθησε γενική σύρραξη στην οποία ο βοηθός του προπονητή των Βοσνίων Μεχμέτ Μπαζντάροβιτς έσπασε με επαγγελματική γροθιά το δόντι του Γιάννη Γιαννιώτα, ενώ στις κερκίδες, αποτράπηκαν τα χειρότερα, όταν οπαδοί της Βοσνίας επιχείρησαν να επιτεθούν στους λιγοστούς Έλληνες φιλάθλους.

Οι πρωτοφανείς αθλιότητες γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα από τον διαιτητή της αναμέτρησης Νίκολα Ριτσόλι και τους παρατηρητές με αποτέλεσμα η Βοσνία να απειλείται τώρα απολύτως δικαιολογημένα με κυρώσεις.

Σημασία έχει ότι με μια μαχητική και αξιοπρεπέστατη εμφάνιση το Εθνικό Συγκρότημα έμεινε όρθιο και κρατά στα χέρια του τις ελπίδες να κατακτήσει την δεύτερη θέση -ή υπό προϋποθέσεις, διόλου αβάσιμες και την πρώτη- ώστε να διεκδικήσει μέσω προκριματικών μια θέση στα τελικά της Ρωσίας.

Ακολουθώντας το μελετημένο και στέρεο αγωνιστικό πλάνο του Σκίμπε η Εθνική απέφυγε τον αιφνιδιασμό και το γρήγορο γκολ που επεδίωκαν οι Βόσνιοι και βαθμηδόν πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού κλείνοντας το ημίχρονο με ποσοστό 55% στην κατοχή της μπάλας.

Έχοντας πίσω δύο στόπερ παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Παπασταθόπουλος- Μανωλάς, που καθήλωσαν Ιμπίσεβιτς και Τζέκο, στα μπακ τους εξαιρετικούς Τοροσίδη- Σταφυλίδη που έκλεισαν τους διαδρόμους και κάτω από τα δοκάρια τον κέρβερο Ορέστη Καρνέζη που μετέδωσε ασφάλεια όποτε χρειάστηκε η Εθνική απειλήθηκε ουσιαστικά μόνο τρεις φορές.

Κι αν ο Πέτρος Μάνταλος ήταν λίγο πιο ψύχραιμος στο 82΄ όταν όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα σηκώθηκε από τις καρέκλες έτοιμη να πανηγυρίσει, η Ομάδα θα έφευγε με το διπλό από το εχθρικό γήπεδο της Βοσνίας.

Στην πρώτη του εμφάνιση με το Εθνόσημο στο στήθος ο Τζέκα (δικαιολογημένα αναδείχθηκε το πρόσωπο του αγώνα) μας γέμισε υπερηφάνεια, γιατί αγωνίστηκε με πάθος και ατελείωτα πνευμόνια και μεταξύ άλλων, κυνήγησε τον «πολύ» Πιάνιτς…μέχρι τα αποδυτήρια, καλύπτοντας φιλότιμα κάθε σπιθαμή του γηπέδου. Πλάϊ του σε ρόλο «σύρτη», ο «ξεχασμένος» Τζιώλης, έκανε μια άκρως ουσιαστική προσπάθεια αναχαιτίζοντας το ρυθμό των Βοσνίων και δίνοντας και αμυντικές λύσεις.  

Η είσοδος στο 50΄του άλκιμου και, ποδοσφαιρικά αγέρωχου και μαχητικού Δώνη στη θέση του ανύπαρκτου Μπακασέτα, έφερε την Εθνική μπροστά από την άμυνα των Βοσνίων και έδωσε σημαντικές ανάσες στα μετόπισθεν.

Επιμύθιο: Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ και αρχίζει ξανά να μας αρέσει!..

Η βαθμολογία μετά την 6η αγωνιστική

1. Βέλγιο 16 (24-2)

2. Ελλάδα 12 (10-3)

3. Βοσνία 11 (13-5)

4. Κύπρος 7 (5-9)

5. Εσθονία 4 (5-17)

6. Γιβραλτάρ 0 (3-24)

- οι πρώτοι των ομίλων προκρίνονται στα τελικά του Μουντιάλ 2018, οι 8 καλύτεροι δεύτεροι μετά από κλήρωση θα παίξουν μπαράζ (4 ζευγάρια σε ματς μέσα-έξω) και οι 4 νικητές θα προκριθούν στα τελικά της Ρωσίας

- σε ισοβαθμία μετρά η διαφορά τερμάτων, μετά η καλύτερη επίθεση και μετά τα μεταξύ τους ματς

Το πρόγραμμα των τριών πρώτων

  31 Αυγούστου 3 Σεπτεμβρίου 7 Οκτωβρίου 10 Οκτωβρίου
Βέλγιο 16 (+22) Γιβραλτάρ ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΣΝΙΑ Κύπρος
Ελλάδα 12 (+7) Εσθονία Βέλγιο ΚΥΠΡΟΣ Γιβραλτάρ
Βοσνία 11 (+8) ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ Βέλγιο Εσθονία

* με κεφαλαία γράμματα τα εκτός έδρας παιχνίδια

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.