ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεργασία του ΙΣΝ και του Ιδρύματος FC BARCELONA

09:09 - 23 Ιουν 2017 | Ειδήσεις
Συνεργασία του ΙΣΝ και του Ιδρύματος FC BARCELONA
Το Ίδρυμα FC Barcelona (Fundació FCB) και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεργάζονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ιδρύματος FC Barcelona τα οποία εφαρμόζουν τη μέθοδο FutbolNet.
Το Ίδρυμα FC Barcelona (Fundació FCBκαι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεργάζονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ιδρύματος FC Barcelona τα οποία εφαρμόζουν τη μέθοδο FutbolNet.Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά και τους έφηβους πρόσφυγες μέσα από την πρόληψη και την επίλυση συγκρούσεων, καθώς και την ενθάρρυνση της κοινωνικής ένταξης και της ενσωμάτωσης στις κοινότητες υποδοχής. Η δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα επιτρέψει στο Ίδρυμα FCB να βοηθήσει παιδιά σε χώρους υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 
Περισσότερα από 3.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία και τον Λίβανο θα είναι οι άμεσοι επωφελούμενοι του προγράμματος του Ιδρύματος FCB για τους πρόσφυγες, με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Λεπτομέρειες αναλυτικά με τη δωρεά θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 23 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του Έκτου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση, σε μία συζήτηση ανάμεσα στον Ανδρέα Δρακόπουλο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και στον Nacho Mestre, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος FC Barcelona
Στην πρώτη φάση του προγράμματος, το Ίδρυμα FCB θα πραγματοποιήσει το πρόγραμμα μεθοδολογίας FutbolNet με τη συμμετοχή 1.300 παιδιών και εφήβων από χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Λέσβο, τη Χίο, τον Σκαραμαγκά και την Αθήνα. Οι περιοχές αυτές επιλέχθηκαν λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών που ζουν στις κοινότητες προσφύγων εκεί, αντιπροσωπεύοντας μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη από τη Λέσβο, όπου πριν από μερικές ημέρες διεξήχθη ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας και υλοποιήθηκαν πολλές εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή πρώην παικτών της Μπαρτσελόνα.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία. Το Ίδρυμα FC Barcelonaθα στρέψει την προσοχή του σε 900 παιδιά και εφήβους σε κέντρα ασυνόδευτων ανηλίκων, πολλοί εκ των οποίων έχουν χάσει τις οικογένειές τους στις εμπόλεμες ζώνες ή στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Η τρίτη χώρα όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα είναι ο Λίβανος, και συγκεκριμένα η περιοχή της κοιλάδας Bekaa. Πολλά από τα παιδιά στην περιοχή μένουν σε καταυλισμούς προσφύγων εδώ και πάνω από 5 χρόνια ενώ πάνω από το 70% των παιδιών δεν πηγαίνει σχολείο.
Η ενσωμάτωση στις τοπικές κοινότητες υποδοχής θα αποτελέσει βασικό σημείο εφαρμογής του προγράμματος και στις τρεις χώρες.
Αθλητική Μεθοδολογία FC Barcelona: FutbolNet
Η μεθοδολογία FutbolNet χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως ουδέτερη πλατφόρμα για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και την ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων. ΤοFutbolNet είναι ένα αναγνωρισμένο πρόγραμμα, με αποδεδειγμένο τον θετικό κοινωνικό του αντίκτυπο και τις αλλαγές που έχει επιφέρει σε πολλές χώρες, υπό πολλές διαφορετικές συνθήκες.
Το Ίδρυμα FC Barcelona θα προσαρμόσει τη μεθοδολογία FutbolNet ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των προσφύγων και θα ασχοληθεί με ζητήματα όπως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η αντιμετώπιση τραύματος, ο σεβασμός, η ενσωμάτωση και η διαχείριση των συγκρούσεων, χρησιμοποιώντας ως κύριο εργαλείο το διάλογο. Οι συνεδρίες FutbolNet θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επιπλέον, θα διοργανώνονται όλο το χρόνο και φεστιβάλ FutbolNet, όπου οι συμμετέχοντες στο τακτικό πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Καινοτομία: Αθλητικό πακέτο για τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων
Σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μεθοδολογίας FutbolNet, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα επιτρέψει στο Ίδρυμα FCB και στο Κέντρο Καινοτομίας του (Innovation Hub) να αναπτύξουν πιλοτικά ένα καινοτόμο, φορητό και εύχρηστο αθλητικό πακέτο, ειδικά σχεδιασμένο για την προώθηση του αθλητισμού και της εκπαίδευσης πάνω σε βασικές αξίες. Το πακέτο θα διανεμηθεί σε επιλεγμένους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και θα αξιολογηθεί για περαιτέρω μελλοντική χρήση.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το 2014, το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει δωρεές αξίας άνω των 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, οι οποίες παρέχουν βοήθεια σε όσους έχουν επηρεαστεί από την προσφυγική κρίση. Είμαστε χαρούμενοι που στηρίζουμε τα δυναμικά εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα τουFC Barcelona Foundation για παιδιά πρόσφυγες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, και ανυπομονούμε να δούμε τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους οι παγκόσμιες αξίες της ομαδικής προετοιμασίας, της προσπάθειας, της σεμνότητας, του διαλόγου, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας θα μπορέσουν να οικοδομήσουν φιλίες και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινότητες να συνδεθούν σε ένα θετικό και χαρούμενο περιβάλλον».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος FC Barcelona, Nacho Mestre, δήλωσε: «Η FCBarcelona και το Ίδρυμά της είναι βαθιά αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής κρίσης, όπου περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Η στρατηγική αυτή συμμαχία με έναν τόσο υψηλού κύρους οργανισμό όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς, και θα μας επιτρέψει να πλησιάσουμε περαιτέρω το στόχο μας για την ομαλοποίηση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών και των νεαρών προσφύγων και τη διευκόλυνση της ένταξής τους στις κοινότητες υποδοχής».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.