ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάηκαν σπίτια στην ανατολική Μάνη-Καταγγελίες για καθυστέρηση της πυροσβεστικής

11:57 - 03 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
Κάηκαν σπίτια στην ανατολική Μάνη-Καταγγελίες για καθυστέρηση της πυροσβεστικής
Καμμένα σπίτια σε Κάτω Κότρωνα, Παρασύρο, Σκουτάρι και Δροσοπηγή άφησε πίσω της η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Μάνη, με τις τοπικές αρχές να ρίχνουν την ευθύνη στην πυροσβεστική.

Ειδικότερα, «μάχη» με τις φλόγες και τον δυνατό άνεμο έδιναν όλα τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, στις περιοχές του Πύριχου και του Παρασυρού, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο μεγάλες πυρκαγιές.

 

«Σε ύφεση είναι τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας», λέει ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης, και προσέθεσε:

 

«Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

 

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος την απόλυτη ευθύνη για την φωτιά την έχει η πυροσβεστική, καθώς όπως υποστήριξε δεν υπήρξε συντονισμός.

 

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα έκανε λόγο για καθυστερήσεις, όταν οι τοπικές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να σπεύσουν τα εναέρια μέσα. «Πρέπει να έρθουν και άλλα εναέρια μέσα γιατί οι άνεμοι είναι ισχυροί» προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση.

 

Σύμφωνα με την κ. Τζανετέα τα ξενοδοχεία στον Κάτω Κότρωνα, περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, εκκενώθηκαν εγκαίρως.

 

«Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σήμερα στην περιοχή του Κότρωνα και στο Σκουτάρι, όπου μέχρι σήμερα τα ξημερώματα ήταν σε πλήρη εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα», λέει η κ. Τζανετέα.

 

Επίσης, η αντιπεριφερειάρχης λέει ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και όπως προσθέτει, λόγω των πυρκαγιών, έφυγαν από τις περιοχές που απειλούνταν πολλοί παραθεριστές και επισκέπτες.

 

Η φωτιά προήλθε από αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στον Πύρριχο Λακωνίας την οποία οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο την Κυριακή το μεσημέρι.

 

Αυτή την ώρα στον Πύριχο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων, ενώ στον Παρασυρό 66 πυροσβέστες με 33 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

 

Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Άνω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν τώρα 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

 

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην περιοχή Ροβολιάριο Μακρακώμης στη Φθιώτιδα και στην Κεφαλονιά.

 

Στη Κεφαλονιά, η μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο από το απόγευμα συνεχίζει τις προσπάθειες για να περιορίσει τη φωτιά περιμετρικά, ενώ είχε να αντιμετωπίσει δυνατούς ανέμους που έπνεαν το απόγευμα στην περιοχή.

 

Τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας το απόγευμα της Κυριακής συνέδραμαν συνολικά έξι αεροσκάφη, τέσσερα Καναντέρ και δύο Πετζετέλ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.