ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωταγωνιστές πάλι τα τουρκικά ΜΜΕ στο χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο

09:11 - 04 Ιουλ 2017 | Ειδήσεις
Πρωταγωνιστές πάλι τα τουρκικά ΜΜΕ στο χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο
Σκηνικό έντασης διαμορφώθηκε και πάλι χτες στο Αιγαίο, με την Τουρκία να στέλνει τρια πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου νωρίτερα σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο. Το περιστατικό έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για θερμό επεισόδιο και συνέδεσαν την ενέργεια της ελληνικής πλευράς με προσπάθεια να λήξουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό.

Το περισταστατικό σημειώθηκε 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά της Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Λιμενική Αρχή Ρόδου έλαβε καταγγελία από αμερικανική πηγή ότι το τουρκικό πλοίο «ACT» μετέφερε ναρκωτικά.

 

Άμεσα πλωτό του Λιμενικού προσέγγισε το φορτηγό πλοίο, ζητώντας του να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος.

 

Ο πλοίαρχος του «ACT» δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές, χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του.

 

Αντιθέτως, το «ACT» προσπάθησε να ξεφύγει τον έλεγχο αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι να περάσει τα ελληνο- τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

 

Το Λιμενικό Σώμα ενημέρωσε τους Τούρκους συναδέλφους τους, οι οποίοι σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα έφτασαν στο σημείο.

 

Όπως δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου παραδέχτηκε με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο.


Ο Σαμί Καλκαβάν, δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση. Ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, όπως ανέφερε πάντα ο ίδιος.

Ο Καλκαβάν δεν ανέφερε ωστόσο τον λόγο της άρνησής του για επιθεώρηση του πλοίου, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια του πλοίου από τα πυρά που δέχθηκε. Πρόσθεσε δε, ότι το πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ... καταδίκασε την ενέργεια

 

Βέβαίως η Άγκυρα μετέφερε την ένταση και σε διπλωματικό επίπεδο, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καταδικάζει την Ελλάδα για τις προειδοποιητικές βολές, χαρακτηρίζοντας ως «υπέρμετρη» την ενέργεια των Ελλήνων λιμενικών. Ωστόσο, η ανακοίνωση ήταν σε χαμηλούς τόνους, σε σχέση με άλλες ανακοινώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς.

 

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

 

Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό», αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

 

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, και το τουρκικό Λιμενικό είχε την ίδια πληροφόρηση για το πλοίο -ότι δηλαδή μεταφέρει ναρκωτικά- για αυτό έστω και άτυπα φαίνεται πως ο επιδιωκόμενος έλεγχος και η καταδίωξή του έγινε εις γνώση των τουρκικών αρχών.

 

Πρωταγωνιστές και πάλι τα τουρκικά ΜΜΕ

 

Γεγονός είναι πάντως ότι το περιστατικό εκμεταλλεύτηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για «θερμό επεισόδιο», ενώ ο ελεγχόμενος τουρκικός τύπος ανεβάζει τους τόνους με εμπρηστικά δημοσιεύματα.

 

Όπως επισημαίνει το mignatiou.com, «θα πρέπει να σημειωθεί πως το τουρκικό φιλοκυβερνητικό Κανάλι 24, με τίτλο ‘η Ελλάδα πυροβόλησε πολιτικό σκάφος” ερμηνεύει την κίνηση της Ελλάδας ως προσπάθεια να λήξει τις συνομιλίες. "Η Ελλάδα θα το πληρώσει" προσθέτει το τουρκικό κανάλι, το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πρωτοβουλίες η Άγκυρα ετοιμάζει κινήσεις τις επόμενες ώρες καθώς το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει σύσκεψη ενώ δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έχουν σταλεί στην περιοχή και συνοδεύουν τώρα το τουρκικό σκάφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα τουρκικά μέσα πάντως συνδέουν την κίνηση αυτή με τις εξελίξεις στο κυπριακό».

 

Η ελληνική απάντηση

 

Με τη σειρά του το ελληνικό Λιμενικό παρουσιάζει εκ διαμέτρου αντίθετη διάσταση από αυτή που δίνουν οι Τούρκοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό έγινε εντός ελληνικών υδάτων και μετά την εντολή για ελλιμενισμό, το τουρκικό πλοίο την αγνόησε, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε στα τουρκικά ύδατα στα οποία δεν ακολούθησε, το σκάφος του λιμενικού:

 

«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

 

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής. Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

 

Κοτζιάς: Ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών το τουρκικό πλοίο

Την ελληνική εκδοχή ότι το πλοίο με τουρκική σημαία το οποίο αρνήθηκε να δεχθεί τον έλεγχο με αποτέλεσμα να δεχθεί προειδοποιητικές βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε το θερμό επεισόδιο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Όπως άφησε να φανεί, στο περιστατικό υπήρξε εμπλοκή της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών τρίτης χώρας την οποία απέφυγε να κατονομάσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 04 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.