ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρκαγιά στην Αττική: Μάχη για μην περάσει στην Εθνική οδό

20:39 - 15 Αυγ 2017 | Ειδήσεις
Πυρκαγιά στην Αττική: Μάχη για μην περάσει στην Εθνική οδό
Αντίξοη μάχη με το χρόνο και τα στοιχεία της φύσης δίνει η ηρωική Πυροσβεστική στο μεγάλο μέτωπο φωτιάς της Βορειοανατολικής Αττικής προσπαθώντας να την οριοθετήσει σχετικά, πριν πέσει το φως της ημέρας. Αυτό είναι το καλό σενάριο.

Γιατί το δυσμενές, προβλέπει την εξάπλωση της καταστροφής προς την Μαλακάσα.
Για τρίτο 24ωρο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μια τιτάνια μάχη στην ανατολική Αττική, με τις φλόγες να έχουν σχηματίσει πλέον ενιαίο μεγάλο μέτωπο στην πυκνόφυτη χαράδρα και τους λόφους που χωρίζουν το Καπανδρίτι από τον Κάλαμο.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται ανατολικά, προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο, τονίζοντας ότι το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα. Οι Αρχές προχωρούν προς προληπτική εκκένωση οικισμών.

Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στον οικισμό του Σαλαμιδίου, στις παρυφές της χαράδρας, όπου έχει διατάξει την εκκένωση τριών σπιτιών και εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κι άλλων κατοίκων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε μικρή απόσταση, ενώ ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης χαρακτήρισε την Τρίτη ως την πιο δύσκολη μέρα.

Τυχόν ανεξέλεγκτη εξάπλωση προς τα ανατολικά είναι το πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο, καθώς οι φλόγες θα κινηθούν προς τον οικισμό Πολυδένδρι και τη Μαλακάσα.

Όμως, το έργο των πυροσβεστών γίνεται δυσκολότερο τις τελευταίες ώρες, με τους ανέμους να γίνονται διαρκώς ισχυρότεροι.

Που επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών - Εκκενώνονται σπίτια, διακοπές στην κυκλοφορία

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και συνεχώς διογκώνεται στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς του Καλάμου, που μαίνεται από μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι.

Όπως έγινε γνωστό απο την Πολιτική Προστασία - παρότι δεν υπάρχει σχετική εντολή - με πρωτοβουλία του δημάρχου της περιοχής, εκκενώθηκαν τρία σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, διότι η πυρκαγιά πλησίαζε επικίνδυνα και κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι για να μην κινδυνεύσουν.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα "πέρασε" για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, για τις περιοχές υψηλού κινδύνου την Τετάρτη και την ίδια ώρα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:39 - 15 Αυγ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.