ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δασικοί χάρτες: Έως τις 25 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων

08:32 - 06 Σεπ 2017 | Ειδήσεις
Δασικοί χάρτες: Έως τις 25 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων
Μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αναλυτικότερα στην τροπολογία αναφέρεται ότι εκτός από την τέταρτη κατά σειρά παράταση, δίνεται και ισχύς νόμου στην υπουργική απόφαση Τσιρώνη, με την οποία δινόταν ο ορισμός των οικιστικών πυκνώσεων, δηλαδή αυθαίρετοι οικισμοί σε δάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ προβλέπει πως με αυτό τον τρόπο θα θωρακιστεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών – χωρίς όμως να ρυθμίζεται εξ ολοκλήρου το ζήτημα, αφού εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη των οικιστικών πυκνώσεων. Οπως σημείωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναμένεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, ενώ πρόκειται να συσταθεί και νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως οι νομοθετικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται αναφορικά με τις οικιστικές πυκνώσεις γίνονται καθαρά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δασικών χαρτών και όχι για να πολεοδομηθούν οι αυθαίρετοι οικισμοί.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η διαδικασία που θα ακολουθήσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα έχει κάποια βασικά βήματα. Πιο συγκεκριμένα, πρώτα θα καθορίζεται το όριο της πύκνωσης, μετά οι νόμιμες πράξεις ή τα παράνομα δικαιώματα και, τέλος, θα εξετάζεται το ισοζύγιο δάσους. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να τακτοποιηθεί οτιδήποτε είναι εκτός οικιστικής πύκνωσης διά της ένταξης της σε ένα περίγραμμα, διότι το πρώτο βήμα που θα έχει το νομοσχέδιο θα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου που καταθέτουμε σήμερα». Ετσι, ο αν. υπουργός έκοψε το βήχα σε όσους δημάρχους πιέζουν για πολεοδόμηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η δασική νομοθεσία.

Οσον αφορά την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν δέκα ημέρες περιθώριο μετά το πέρας της ανάρτησης, για να αποστείλουν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) τα δικαιολογητικά που αφορούν την πληρωμή της αντίρρησης στην τράπεζα και το έννομο συμφέρον, τα οποία κάνουν έγκυρη την αντίρρηση μετά την ηλεκτρονική υποβολή της.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, χωρίς την τροπολογία, η υποβολή των στοιχείων έπρεπε να γίνει έως και την τελευταία ημέρα της ανάρτησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα του πολίτη να μπορεί να υποβάλει αντίρρηση την τελευταία μέρα, αφού δεν θα ήταν δυνατή η άμεση ενημέρωση του συστήματος της ΕΚΧΑ Α.Ε. από την τράπεζα ότι έχει γίνει η πληρωμή.

Αξίζει να επισημανθεί πως μετά την εξέταση της αντίρρησης από τις αρμόδιες επιτροπές, οι πολίτες πρόκειται να λαμβάνουν ενημερωτικό σημείωμα.

Για το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, παρατείνεται η προθεσμία αποτύπωσης των οικιστικών πυκνώσεων από τους δήμους. Από τους συνολικά 120 δήμους που περιλαμβάνει η πρώτη ανάρτηση, επτά είναι αυτοί που δεν έχουν υποβάλει τα στοιχεία των οικιστικών πυκνώσεων. Οι δήμοι που δεν έχουν καταθέσει οικιστικές πυκνώσεις και όρια οικισμού είναι οι εξής: Γορτυνίας, Σιθωνίας, Μυκόνου, Κιμώλου, Μήλος, Νότιου Πηλίου και Ωραιοκάστρου.

Σύμφωνα πάντως με παλαιότερο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι εναπομείναντες ΟΤΑ δεν είναι συνεπείς γιατί οι υπηρεσίες τους είναι υποστελεχωμένες. Στόχος του υπουργείου είναι να γίνει η μερική κύρωση των δασικών χαρτών έως τα τέλη Νοεμβρίου και μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας ανάρτησης των δασικών χαρτών, που αφορά στο 35% της χώρας, να αναρτηθούν οι χάρτες που είναι έτοιμοι στο υπόλοιπο 17% της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 12 Οκτωβρίου ξεκινά η νέα ανάρτηση δασικών χαρτών η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί κλιμακωτά, δηλαδή έως τις 30 Νοεμβρίου, και αφορά τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής και τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών και Κιλκίς.

Οσον αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θα αναρτηθούν με την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης στους δασικούς χάρτες της κήρυξης των περιοχών ως αναδασωτέων.

Στις αναρτήσεις που θα ακολουθούν την τρέχουσα και θα γίνουν από το 2017 έως το 2019, συμμετέχουν συνολικά 205 δήμοι. Ηδη 40 δήμοι έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν εισαγάγει τις απαραίτητες πληροφορίες στους χάρτες. Το ΥΠΕΝ θα στείλει τις επόμενες ημέρες επιστολή στους υπόλοιπους 165 δήμους, επισημαίνοντας ότι θα έχουν περιθώριο έως τις 20 Δεκεμβρίου 2017 για να αναρτήσουν τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.