ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομόφωνη ενοχή Τσοχατζόπουλου και συγκατηγορούμενων για τις «χρυσές μίζες»

13:02 - 30 Οκτ 2017 | Ειδήσεις
Ομόφωνη ενοχή Τσοχατζόπουλου και συγκατηγορούμενων για τις «χρυσές μίζες»
Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την υπόθεση με τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες» από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR-M1. Εν αναμονή για την αναγγελία των ποινών.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη των διαδικασιών, η πρόεδρος του δικαστηρίου Ανθή Γκάμαρη ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας των δικαστών που με ομόφωνη απόφαση κήρυξαν ενόχους, όπως και πρωτοδίκως, τους δεκαέξι κατηγορούμενους –ένας εκ των οποίων έχει αποβιώσει- για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισής τους για την αναγνώριση ελαφρυντικών, που συνδέονται άμεσα με την ποινή που θα τους επιβληθεί για την πράξη που κρίθηκαν ένοχοι. Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών, αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η κύρια διαφοροποίηση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου σε σχέση με το πρώτο είναι το ποσό που εκτιμάται ότι δόθηκε ως «μίζα» για την επίμαχη υπογραφή συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το παρόν δικαστήριο προσδιόρισε τα παράνομα χρήματα που κατευθύνθηκαν στον πρώην υπουργό και τον άλλοτε συνεργάτη του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Σμπώκο, σε συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ έναντι των 40 εκατ. ευρώ. Αφαίρεσε επίσης μία επιμέρους πράξη του κατηγορητηρίου για την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι ως και πρωτοδίκως (σ.σ. άλλοι με την επιβαρυντική περίσταση του κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και άλλοι όχι με την επιβαρυντική αυτή περίσταση) οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Ιωάννης Σμπώκος, Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μόλντενάουερ, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.

Απούσα από το εδώλιο ήταν η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μόλντενάουερ καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί τους, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:32 - 30 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.