ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόβοι για περισσότερα θύματα στην πολύνεκρη τραγωδία στη Μάνδρα [εικόνες-βίντεο]

23:53 - 15 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Φόβοι για περισσότερα θύματα στην πολύνεκρη τραγωδία στη Μάνδρα [εικόνες-βίντεο]
Στους 15 ανέρχεται τελικά ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από την καταιγίδα στη Δυτική Αττική, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που έχει τον συντονισμό σε θέματα κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Τελευταίο θύμα που εντοπίστηκε, ένας νεκρός άνδρας ηλικίας 30-35 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Νωρίτερα, άλλους δύο νεκρούς ανθρώπους ανέσυραν οι Αρχές από τη Μάνδρα Αττικής. Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος βρέθηκε σε υπόγειο σπιτιού στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, στη Μάνδρα Αττικής, και μια γυναίκα, η οποία βρέθηκε νεκρή σε επιχείρηση στη συμβολή των οδών Αγίας Αικατερίνης και Ρόκα, επίσης στη Μάνδρα.

Άλλοι δύο νεκροί που βρέθηκαν νωρίτερα είναι ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών.

Έτσι, επίσημα οι νεκροί που έχει ανασύρει η Πυροσβεστική ανέρχονται στους δεκαπέντε.

 

Ωστόσο, οι Πυροσβέστες εκφράζουν φόβους για περισσότερους νεκρούς αφού, έχουν εντοπίσει πολλά αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα στα οποία δεν έχουν πρόσβαση, καθώς το ύψος το νερού καθιστά απαγορευτική την προσέγγισή τους.

Πέντε γυναίκες είναι μεταξύ των 13 νεκρών που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκος Παπαευσταθίου.

Στο «Θριάσιο» όπου βρέθηκε ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, έχουν διακομιστεί επίσης 14 τραυματίες από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τα Μέγαρα και την Μάνδρα Αττικής. Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου και οι υπόλοιποι παραμένουν για νοσηλεία, ωστόσο η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Οι έρευνες σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, η Υπηρεσία έχει μέχρι στιγμής λάβει 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων (στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας) από σπίτια και αυτοκίνητα. Τις τοπικές Πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική καθώς και από όμορους νομούς και στο σύνολό τους είναι 190 Πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα. Συνολικά έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής.

Κατεπείγουσα διοικητική έρευνα διατάχθηκε για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στην Δυτική Αττική. Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιπλέον, οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες καθώς τα σωστικά κλιμάκια δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσεγγίσουν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εντοπιστούν τα αίτια της καταστροφής στις περιοχές, ειδικά του Θριάσιου Πεδίου, και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα.

 

Ο κ. Ζαγοραίος ζητά, αν χρειαστεί, να κινηθεί σε βάρος υπαιτίων η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη και προσαγωγή τους στον εισαγγελέα. Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η έκτακτη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 87 διασώσεις.

Επίσης, έχει δοθεί η εντολή στην Πολιτική Προστασία να ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία των καιρικών φαινομένων, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ακόμα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να ανοίξουν θέρετρα του στρατού και ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν. Τέλος, υπογραμμίστηκε πως αποτελεί δέσμευση της κυβέρνηση η αποκατάσταση των προβλημάτων και των καταστροφών.

Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας, που έπληξε την Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος, από τις πρωινές ώρες, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη».

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους. Μπράβο στην Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία που παλεύουν να σώσουν ότι σώζεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο twitter.

Η Ένωση Κεντρώων, με ανακοινωσή της, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τα θύματα των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο Αττικής. Το κόμμα εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και τονίζει ότι «δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες που υπάρχουν, λέμε όμως ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος σύγχρονο και ισχυρό που θα είναι προστάτης των πολιτών. Ένα κράτος που δεν θα γυρίζει την πλάτη στους πολίτες, αλλά θα τους δημιουργεί ασφάλεια».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:53 - 15 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.