ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔιαΝΕΟσις: Κινδυνεύει με φτωχοποίηση η μεσαία τάξη στην Ελλάδα

15:32 - 05 Δεκ 2017 | Ειδήσεις
ΔιαΝΕΟσις: Κινδυνεύει με φτωχοποίηση η μεσαία τάξη στην Ελλάδα
Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μέσα στην κρίση. Μελέτη της διαΝΕΟσις για την εισοδηματική ανισότητα που υπογράφει ο Μάνθος Ντελής, καθηγητής στο Montpellier Business School, δείχνει ότι η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο φτωχοποίησης.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, στην Ελλάδα  η εισοδηματική ανισότητα σταδιακά μειωνόταν από το σχετικά υψηλό επίπεδο πριν από το 1980, με την τάση απομείωσης ουσιαστικά να διακόπτει η κρίση, καθώς από το 2009 η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται. Ωστόσο η παρατηρούμενη αύξηση είναι μικρότερη του αναμενόμενου (με βάση τη σημαντική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος), γεγονός που παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της κρίσης και μας οδηγεί στο να εξετάσουμε πιο συστηματικά την ελληνική περίπτωση.

Το Διάγραμμα 3 απεικονίζει το ποσοστό ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατά την περίοδο 2007-2016. Η αύξηση του ποσοστού είναι της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων, η οποία πρακτικά σημαίνει αυξημένο κίνδυνο φτωχοποίησης ή αποκλεισμού ενός πολύ σημαντικού πληθυσμιακού ποσοστού (περίπου 700.000 ατόμων), το οποίο στην περίοδο πριν την κρίση λογιζόταν ως μεσαία τάξη. Μάλιστα, όπως φαίνεται στο ίδιο διάγραμμα, η αύξηση αυτή είναι εφάμιλλη για άνδρες και γυναίκες.

diagramma

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.