ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκοπιανό: «Ιερό μέτωπο» από μητροπολίτες για τη Μακεδονία

21:10 - 15 Ιαν 2018 | Ειδήσεις
Σκοπιανό: «Ιερό μέτωπο» από μητροπολίτες για τη Μακεδονία
Μέτωπο ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή οποιουδήποτε άλλου παραγώγου του στην ονομασία της γειτονικής χώρας συγκροτούν οι μητροπολίτες της Β. Ελλάδας. Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με μακεδονικές ενώσεις, ακόμη και με εκπροσώπους της Ομογένειας και προσανατολίζονται σε δυναμικές παρεμβάσεις, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική».

Μετά και το επίσημο «όχι» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) στο όνομα «Μακεδονία» ως συστατικό ονόματος άλλου κράτους (σ.σ.: κυβερνητικοί κύκλοι, σε μια πρωτοφανή επίθεση, κατηγόρησαν την ηγεσία της Εκκλησίας ότι παρεμβαίνει στα εθνικά ζητήματα, φτάνοντας στο σημείο να την ταυτίσουν με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής), η ομάδα των 26 Βορειοελλαδιτών ιεραρχών αναμένεται τις επόμενες ημέρες (και όχι αύριο, όπως αρχικά είχε ειπωθεί) να πραγματοποιήσει σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε να καθορίσει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί και ενδεχομένως να αντιδράσει.

Ηδη, ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων έχει προτείνει να εκδοθεί ένα ψήφισμα «υπέρ των εθνικών δικαίων» και στη συνέχεια να αναγνωστεί στις εκκλησίες. Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε στο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, αναφέρει ότι οι Βορειοελλαδίτες ιεράρχες «θα σταθούμε στο ύψος αυτής της κρίσιμης ιστορικής περίστασης η οποία απαιτεί θάρρος και ευτολμία».

Με δεδομένο ότι η Ιερά Σύνοδος δεν τους δεσμεύει, αφού δεν έλαβε καμία σχετική απόφαση, οι ιεράρχες εξετάζουν σοβαρά το γεγονός είτε να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται από φορείς και ενώσεις είτε να οργανώσουν δική τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις λαοσυνάξεις, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι καθαρά προσωπική του άποψη. Την ίδια γραμμή, ως φαίνεται, ακολουθεί και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Αλλωστε, όπως έχει πει, οι μητροπολίτες που εμπλέκονται στο ζήτημα των Σκοπίων προσανατολίζονται, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει τελική απόφαση, στην τέλεση Λειτουργίας στον Αγιο Δημήτριο και στην πραγματοποίηση μιας ομιλίας και όχι σε διαδήλωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.