ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον χθεσινοβραδινό σεισμό στην Αττική

08:51 - 16 Ιαν 2018 | Ειδήσεις
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον χθεσινοβραδινό σεισμό στην Αττική
Φόβο και αναταραχή σκόρπισε στην πρωτεύουσα η σεισμική δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στις 22.22 και είχε επίκεντρο 27 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Αθήνας.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου, ήταν αισθητό σε όλο το λεκανοπέδιο και δεν ήταν λίγιοι οι κάτοικοι που πανικόβλητοι βγήκαν από τα σπίτια τους φοβούμενοι επερχόμενους μετασεισμούς. 

Η σεισμική ακολουθία  ήταν σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,5 και 2,9 Ρίχτερ ενώ έως το πρωί ακολούθησαν 15 μετασεισμοί. 

 

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 Ιανουαρίου όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

Ο καθηγητής Ευθύνης Λέκκας, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ είπε ότι ο σεισμός αυτός είναι συνέχεια σεισμικών δομήσεων που υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή. "Δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος, πρέπει να ηρεμήσουμε" σημείωσε ο κ. Λέκκας. "Μικρά τα ρήγματα και δεν μπορούμε να έχουμε από αυτήν την περιοχή μεγάλους σεισμούς" τόνισε.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι στις 9 Ιανουαρίου «υπήρξε μια προ σεισιμική ακολουθία με περίπου 25 σεισμούς σε μια μέρα ενώ δεν τίποτα δεν έδειχνε ότι θα τελείωνε εκεί». Δεν υπάρχει μετατόπιση ρηγμάτων είπε ο κ Τσελέντης.

Τέλος, μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι οι σεισμοί 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είναι η «οροφή» για την περιοχή από την οποία προκλήθηκε ο σεισμός των 4,4 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:59 - 16 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.