ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NYT για Μόρια: Και υγιής να είσαι, εδώ αρρωσταίνεις

10:19 - 30 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
«Νησί της απελπισίας» αποκαλούν τη Λέσβο οι New York Times μετά από ρεπορτάζ στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι στον χώρο αυτό που κατασκευάστηκε για 2.500 ανθρώπους υποχρεώνονται να ζουν περισσότεροι από 5.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η δημοσιογράφος σημειώνει ότι «χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, ανήμποροι να προχωρήσουν μπροστά, προς την ευκαιρία την οποία ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη».

Η περιγραφή της κατάστασης είναι ένα χαστούκι για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. «Η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές -για τα πάντα- είναι ατελείωτες. Συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή».

«Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι χώρος για να βάζεις ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» λέει ο 27χρονος Αμίρ Αλί από το Αφγανιστάν.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τις γυναίκες. Μια 30χρονη από το Αφγανιστάν που θέλησε να ξεφύγει από το σύζυγό της επειδή απειλούσε να τη σκοτώσει λέει ότι «μόλις είδα την κατάσταση εδώ (σ.σ. στη Μόρια) ήθελα να αυτοκτονήσω».

«Προσπαθούμε σκληρά να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είμαστε αδιάφοροι» δηλώνει ο διευθυντής του κέντρου υποδοχής Γιάννης Μπαλπακάκης, αναγνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός.

«Η Μόρια είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο, αν υπολογίσεις όσους ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο» λέει χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.