ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορίνα Κρέτσου: Υπάρχει κίνδυνος να ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη!

10:44 - 30 Απρ 2018 | Ειδήσεις
Κορίνα Κρέτσου: Υπάρχει κίνδυνος να ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη!
Η αναιτιολόγητη καθυστέρηση, που σημειώθηκε στον διαγωνισμό για την χρηματοδότηση του έργου «Τηλέ-έλεγχος και αυτοματισμός του συστήματος ύδρευσης της περιοχής εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ Α.Ε.» (4 εκατ. ευρώ), εγκυμονεί τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης του έργου, μέχρι τα τέλη του 2020 όπως προβλέπονταν αρχικά, σημειώνει, σε γραπτή της απάντηση προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η Ρουμάνα Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου.

Όπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτρόπου (27 Απριλίου 2018), ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου, δεν αποκλείεται να προκαλέσει και νέα προβλήματα στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης αφού, όπως τονίζεται, η η ΕΥΑΘ Α.Ε. υπέβαλε, στις 9 Μαρτίου 2018, χωριστή αίτηση συγχρηματοδότησης για την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας υδάτων της Θεσσαλονίκης και η εν λόγω αίτηση βρίσκεται, ακόμη, στο στάδιο της αξιολόγησης!

Στην από 2 Απριλίου 2018 γραπτή της ερώτηση, η ελληνίδα ευρωβουλευτής ερωτούσε τι προβλέπεται για την χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους έργων υδροδότησης, αν έχει χρηματοδοτηθεί κατά το παρελθόν η Εταιρία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ από κοινοτικούς πόρους και αν έχει υποβάλει σχετικά σχέδια για χρηματοδότηση βελτίωσης υποδομών δικτύου την τελευταία πενταετία.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου Κρέτσου:

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2014-2020 προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις για τον έλεγχο και τη μείωση των διαρροών, καθώς και για την αποκατάσταση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων παροχής και διανομής ύδατος.

» Κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013 η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης («ΕΥΑΘ Α.Ε.») δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ούτε από το Ταμείο Συνοχής. Η ΕΥΑΘ, Α.Ε. έλαβε εκτεταμένη χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2000-2006, μεταξύ άλλων και για το έργο της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από τη λεκάνη του Αλιάκμονα.

» Όσον αφορά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, στις 4 Απριλίου 2017, εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από τη διαχειριστική αρχή Κεντρικής Μακεδονίας το έργο «Τηλε έλεγχος και αυτοματισμός του συστήματος ύδρευσης της περιοχής εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ, Α.Ε.» (4 εκατ. ευρώ).

» Ωστόσο, σημειώθηκε καθυστέρηση στη διαδικασία του διαγωνισμού και τα έγγραφα του διαγωνισμού υποβλήθηκαν προς έγκριση στη διαχειριστική αρχή στις 9 Μαρτίου 2018.

» Υπάρχει ο κίνδυνος η καθυστέρηση αυτή να επηρεάσει την ολοκλήρωση του έργου, η οποία αρχικά προβλεπόταν για τα τέλη του 2020. Επιπλέον, η ΕΥΑΘ, Α.Ε. υπέβαλε, στις 9 Μαρτίου 2018, χωριστή αίτηση συγχρηματοδότησης για την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας υδάτων της Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω αίτηση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης. »

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.