ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ: Οι δύο γραμμές για το άσυλο στους οκτώ Τούρκους

13:46 - 04 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
ΣτΕ: Οι δύο γραμμές για το άσυλο στους οκτώ Τούρκους
Συζητήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που εισήλθαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα.

Ελληνικό  δημόσιο και νομικοί παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού αντάλλαξαν νομικά επιχειρήματα με τους εκπρόσωπους του Νομικού Συμβουλίου του κράτους να υποστηρίζουν σθεναρά πως δεν πρέπει να του χορηγηθεί άσυλο. Ο αξιωματικός, πάντως του οποίου η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ με την διαδικασία της πρότυπης δίκης δεν παρέστη στη διαδικασία, για λογούς ασφαλείας. Η απόφαση του δικαστηρίου θα αφορά και τους υπόλοιπους 7 αξιωματικούς που είχαν διαφύγει την Ελλάδα το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ο συνήγορος του Τούρκου αξιωματικού, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αποδείχθηκε ότι οι οκτώ αξιωματικοί μετείχαν στο πραξικόπημα. «Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Τι άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν τους αποκαλεί καθημερινά "τρομοκράτες και δολοφόνους";», ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος, ο οποίος απευθυνόμενος στους δικαστές, είπε: «Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».

Υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς, για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τη μη έκδοσή τους, τάχθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Στον αντίποδα, οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου, ζήτησαν να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής που του χορήγησε άσυλο, την οποία χαρακτήρισαν αντιφατική και νομικά εσφαλμένη καθώς, όπως είπαν, στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου. Η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα.  Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου», ανέφερε νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου. Παράλληλα, τόνισε ότι τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι «8» τιμωρούνται στην Τουρκία ως κοινά ποινικά αδικήματα και ότι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα, θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού το θέμα εισήχθη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπη δίκη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.