ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψάχνει όνομα η τριμερής στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό

21:38 - 24 Μαϊ 2018 | Ειδήσεις
Ψάχνει όνομα η τριμερής στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό
Κρίσιμη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ είναι σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξαναπιάνουν το νήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδριάζουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 17.30 το απόγευμα και λίγο πριν τις 20.00 (ώρα Ελλάδας) υπήρξε break για φαγητό. Ωστόσο, αμέσως μετά θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγμάτευσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η στιγμή είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Τα πιο πολλά κομμάτια της συμφωνίας έχουν συμφωνηθεί και απομένουν λεπτομέρειες που θα κρίνουν αν μπορεί τελικά να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούνιο ή αν το εγχείρημα θα ναυαγήσει.

«NovaMakedonija» και «GornaMakedonija» είναι οι ονομασίες που προτιμά η Αθήνα, την ώρα που τα Σκόπια παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για «Μακεδονία του Ίλιντεν» τα Σκόπια. Ωστόσο, υπάρχουν και πληροφορίες ότι έχει πέσει και νέα πρόταση στο τραπέζι, που ακόμη δεν έχει διαρρεύσει.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς δεν περιμένει ότι ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει συνθετική πρόταση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι στο χέρι των Σκοπιανών να δείξουν ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», όπως οι ίδιοι λένε και πρόσθεσε πως δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος.

Αναμένοντας την εξέλιξη των συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μόνο μια μέρα και όχι δύο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:47 - 24 Μαϊ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.