• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ρύθμιση «σωσίβιο» για το βιβλίο- Τι αλλάζει στην αγορά;

10:51 - 09 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
Επιστρέφει η ενιαία τιμή στο βιβλίο με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. που κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή. Έτσι για περίοδο 18 μηνών από την πρώτη έκδοση επανέρχεται η απαγόρευση των ελεύθερων εκπτώσεων ενώ δίνεται και επιπλέον 12μηνο προστασίας σε περίπτωση ανατύπωσης.

Το όλο θέμα είχε απασχολήσει εκτεταμένα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα ο νυν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης είχε ήδη από το 2015 προσπαθήσει με σειρά παρεμβάσεών του να πείσει το υπ. Ανάπτυξης για την αναγκαιότητα να επανέλθει η ενιαία τιμή βιβλίου.

Σημειώνεται ότι η ενιαία τιμή αποτελούσε «σωσίβιο» για συγγραφείς εκδότες κτλ που προσπαθούσαν να δημοσιεύσουν βιβλία μ ε μικρά τιράζ, κυρίως επιστημονικά, μελέτες, έρευνες κτλ., αλλά και τα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι την επαναφορά της ενιαίας τιμής ζητούσε σύσσωμος ο κόσμος του βιβλίου που είχε δει τα τελευταία χρόνια να ασκούνται πιέσεις σε κλάδους εκδόσεων που είναι απαραίτητοι για την παιδεία, έρευνα αλλά και τον πολιτισμό ενε γένει, καθώς λόγω της απελευθέρωσης της τιμής «ακριβά» επιστημονικά βιβλία δε συναντούσαν πρόθυμους εκδότες. Επιπλέον είχε οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Με τη ρύθμιση κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εκδίδει βιβλία στην Ελλάδα θα πρέπει να καθορίζει την τιμή διάθεσής τους στο κοινό και απαγορεύεται στα ίδια πρόσωπα και σε τρίτους να πωλούν τα βιβλία αυτά σε τιμή ανώτερη της τιμής που καθορίστηκε ή με έκπτωση μεγαλύτερη του 10% επί της τιμής αυτής (σ.σ. αφορά περίοδο 18 μηνών από την πρώτη έκδοση).

Επίσης εισάγεται μεταβατική περίοδος 12 μηνών με δυνατότητα έκπτωσης όχι μεγαλύτερης του 20%, που εκκινεί είτε μετά την παρέλευση 18 μηνών από την πρώτη έκδοση, όταν αυτή συντελείται πριν τη συμπλήρωση των 18 μηνών, είτε από την ημερομηνία της πρώτης ανατύπωσης, όταν αυτή συντελείται μετά τη συμπλήρωση των 18 μηνών από την πρώτη έκδοση.

Σε περίπτωση επανέκδοσης του βιβλίου με σημαντικές αλλαγές και με νέο Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Βιβλίου (ISBN) εφαρμόζεται η εκ νέου η προστασία της ενιαίας τιμής του βιβλίου, υπό την προϋπόθεση της εξάντλησης του βιβλίου για τουλάχιστον 24 μήνες.

Παράλληλα για λόγους εμπορικούς δίνεται η δυνατότητα, 15 ημέρες ετησίως, για εκπτώσεις που θα υπερβαίνουν τα οριζόμενα ποσοστά έκπτωσης 10% και 20%.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η ενιαία τιμή του βιβλίου θα εφαρμοστεί στα βιβλία που εκδίδονται στην Ελλάδα σε οποιαδήποτε γλώσσα και τα βιβλία που εκδίδονται στο εξωτερικό στην ελληνική γλώσσα και διατίθενται στην Ελλάδα. Επίσης, εκτείνεται και σε βιβλία που κυκλοφορούν στην Ελλάδα από εκδότη που έχει την έδρα του στην Ελλάδα και τα οποία έχουν εκτυπωθεί ή αναπαραχθεί στο εξωτερικό για λογαριασμό του εκδότη, καταλαμβάνοντας την περίπτωση που εκδότης στην Ελλάδα εκτυπώνει βιβλία στο Εξωτερικό σε ξένη γλώσσα, τα οποία όμως θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα

Τελευταία τροποποίηση στις 11:17 - 09 Ιουν 2018
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman