ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2019 η Ινδία

22:09 - 18 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
Τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2019 η Ινδία
Για τη βούληση Ελλάδας και Ινδίας να ενδυναμώσουν τις διμερείς σχέσεις τους και να διερευνήσουν πρόσθετες δυνατότητες εμπλουτισμού της γόνιμης διμερούς συνεργασίας τους, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προσκάλεσε την Ινδία να συμμετάσχει, ως τιμώμενη χώρα, στην ΔΕΘ 2019.

Στην προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Ινδίας Ραμ Ναθ Κοβίντ, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι παρά «τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει, η Ινδία αποτελεί χώρα πολύ γνωστή για εμάς, τους Έλληνες και οι σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας είναι πολύ παλιές και ανατρέχουν στα βάθη της ιστορίας».

Ο ΠτΔ υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, «το ινδο-ελληνικό βασίλειο (3ος αιώνας π.Χ.) και τον επίγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά Μένανδρο Α’ ή Μιλίντα, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στη νοτιανατολική Ασία.  Και δεν ξεχνάμε ότι ο Μεγασθένης, αρχαίος Έλληνας γεωγράφος, διπλωμάτης και ιστορικός θεωρείται ο «πατέρας» της ινδικής ιστορίας -με το βιβλίο του «Ινδικά»- και ο πρώτος ξένος πρέσβης στα χρονικά της Ινδίας».

Ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη τον Ινδό ομόλογό του «για τις εξαιρετικές επιδόσεις της Ινδικής Οικονομίας, η οποία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως, με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,7% το 2017», ενώ στάθηκε «στην καλλιέργεια χρήσιμων και λειτουργικών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των Χωρών μας σε σύγχρονους τομείς, στους οποίους η Ινδία επιδεικνύει ζηλευτή πρόοδο: Επικοινωνίες, νέες τεχνολογίες, καινοτομία, ενέργεια, διασυνδεσιμότητα, υποδομές, διάστημα, είναι σημαντικά πεδία προς κατάλληλη και επωφελή αξιοποίηση, με γνώμονα την ουσιώδη επεξεργασία των δυνατοτήτων για παραγωγικά αποτελέσματα». 

«Ως ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών, μεταξύ άλλων, σχέσεων με την Ινδία, αναφέρω την πρόσκληση να συμμετάσχει, ως τιμώμενη Χώρα, στην ΔΕΘ 2019 και χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι η πρόσκλησή μας αυτή έγινε δεκτή από την πλευρά σας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ραμ Ναθ Κόβιντ: Τιμή να συμμετάσχει η Ινδία στη ΔΕΘ 2019 ως τιμώμενη χώρα

Για επαναβεβαίωση της κοινής βούλησης για την ενίσχυση των δεσμών και της μακραίωνης συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας, έκανε λόγο ο Ινδός πρόεδρος, Ραμ Ναθ Κόβιντ, κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κοβίντ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την θερμή υποδοχή και την εξαιρετική φιλοξενία, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα για τους Ινδούς και σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο λαών ήταν και παραμένουν πάντα φιλικές και θερμές.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ινδία είναι ένας ισχυρός παίχτης στη σύγχρονη οικονομία και υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προσφέρονται για αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών διμερών σχέσεων, σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός αλλά και η γεωργία.

Επιπλέον, ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση και την τιμή να συμμετάσχει η Ινδία στη ΔΕΘ 2019 ως τιμώμενη χώρα, γεγονός που θα δώσει, όπως είπε, νέα ώθηση στις εμπορικές μας σχέσεις.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας για την προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις μας στηρίζονται σε κοινές αξίες, που έχουν αντέξει στον χρόνο και θα συνεχίσουν και στο μέλλον».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.