ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με βαυαρική συνδρομή η αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου

18:22 - 27 Ιουν 2018 | Ειδήσεις
Με βαυαρική συνδρομή η αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου
Με βαυαρική συνδρομή θα πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου, καθώς ο Γιώργος Καμίνης και ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πατρίδας, Albert Furacker, υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, στο πλαίσιο συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με τη Βαυαρική Διαχείριση Κρατικών Παλατιών, Κήπων και Λιμνών.

«Η συνεργασία αυτή δήμου Αθηναίων και βαυαρικής κυβέρνησης  ανταποκρίνεται στο ακέραιο στη στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει για την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Με εξωστρέφεια, επιτυχημένες συνεργασίες, ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών, αλλά και την εξασφάλιση σημαντικών πόρων για την αναβάθμιση των υποδομών του από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του δήμου Αθηναίων, ο Εθνικός Κήπος περνά πλέον σε μια νέα εποχή» δήλωσε από το Μόναχο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Ήδη το Τμήμα Εθνικού Κήπου του δήμου Αθηναίων έχει ξεκινήσει την επικαιροποίηση του τοπογραφικού του Κήπου, την καταγραφή δηλαδή της υπάρχουσας φυτικής βλάστησης. Η καταγραφή αυτή, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει το είδος, την ταυτότητα και την τοποθεσία κάθε δέντρου και κάθε θάμνου στον Εθνικό Κήπο, όπου, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, τα δέντρα ξεπερνούν τις 6.500, ενώ τα φυτά και οι θάμνοι φθάνουν περίπου τις 15.000.

Χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και βοτανικό μνημείο, ο Εθνικός Κήπος και η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και ιστορική αξία του, θεωρείται ως χαρακτηριστικό δείγμα κηποτεχνίας του 19ου αιώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την πρώτη περίοδο κατασκευής του, το 1839-1852, από τη βασίλισσα Αμαλία. Αποτελεί τον πρώτο διαμορφωμένο χώρο πρασίνου της Νεότερης Ελλάδας και συνδέεται άμεσα με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και την ανάπτυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας.

Πολλά από τα  δέντρα κι αναρριχώμενα φυτά που φυτεύτηκαν στον Εθνικό Κήπο τις δύο πρώτες δεκαετίες δημιουργίας του ζουν μέχρι σήμερα κι αποτελούν πραγματικά φυτικά μνημεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ουασιγκτώνιες που συγκροτούν τη δενδροστοιχία της κεντρικής εισόδου, καθώς και ορισμένα μεγάλα πεύκα, κυπαρίσσια, πτελέες, μουριές, αείλανθοι, καζουαρίνες, ευκάλυπτοι, τσικάς, μποζέες και γλυσίνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, αναμένεται πολύ σύντομα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του φωτισμού, στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών, στην αναβάθμιση  του αρδευτικού δικτύου, την αποκατάσταση των δαπεδοστρώσεων και την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, όπως παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και σήμανση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.