ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα τρία πύρινα μέτωπα της Αττικής

21:32 - 23 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα τρία πύρινα μέτωπα της Αττικής
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε από την Περιφέρεια το Λεκανοπέδιο Αττικής ενώ αντιμέτωποι με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και το σκοτάδι βρίσκονται πλέον οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι ώρες είναι δραματικές και η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη.

Στο σύνολο του ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δοκιμάζεται για περισσότερες από 10 ώρες κάτω από αντίξοες συνθήκες στην Κινέτα, τους Αγίους Θεοδώρους, στην Πεντέλη και το Νέο Βουτζά, στο Μάτι, στον Κάλαμο και τους Αγίους Αποστόλους.

Μαζί τους δοκιμάζονται και οι κάτοικοι οι οποίοι, με ότι μέσα διαθέτουν, προσπάθησαν και προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους ή είδαν τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες. Η νύχτα θα είναι δύσκολη για όλους καθώς το Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε πύρινο κλοιό από τα δυτικά και τα ανατολικά και πλέον το βάρος της κατάσβεσης έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις καθώς οι ρίψεις από εναέρια μέσα ολοκληρώθηκαν με το τελευταίο φως.

Τρία τα βασικά μέτωπα 

Το μέτωπο της Κινέτας

Οι Πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες έχοντας απέναντι τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Ενδεικτικό της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν είναι η ένταση του ανέμους η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τα 7 μποφόρ, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Κατακάλι.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης, στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας υπάρχουν πύρινα μέτωπα από το Ισθμό μέχρι και την περιοχή της Κινέττας, και συγκεκριμένα στις περιοχές 'Αγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρια στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων».

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη,υπάρχουν δύο ακόμη πύρινα μέτωπα στις περιοχές Ζεμενό και Θροφάρι του δήμου Ξυλοκάστρου.

Η μεγάλη φωτιά που μαίνεται έως αυτή την ώρα ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από πευκοδάσος στα Γεράνεια Όρη στη θέση Λιογκρέικα ή "Αέρας".και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ κινδύνεψαν άνθρωποι στην περιοχή της Άνω Γαλήνης.

Οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 έχουν εκκενωθεί ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων και της περιορισμένης ορατότητας κλειστή παραμένει η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ. Παράλληλα, διεκόπησαν προσωρινά τα δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα Αθήνα - Κιάτο και αντίστροφα ενώ οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχόμενες.

Το μέτωπο της Πεντέλης

Μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, ενώ οι φλόγες βρίσκονται τώρα μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα, τα οποία είναι ασφαλή καθώς μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία στην παραλία του Αγίου Ανδρέα.

Η φωτιά εχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Σε λίγο πρόκειται να αποσυρθούν τα εναέρια μέσα, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.

Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Πριν από λίγο ο Δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου έκανε λόγο για εγκλωβισμένους στην παραλία τόσο στο Κόκκινο Λιμανάκι όσο και στο Μάτι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να την περιορίσουν αλλά το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Παράλληλα έχουν εκκενωθεί τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι. Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Όπως είπε, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού. και μετά τις επτά η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Τουλάχιστον 3 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στο Νταού Πεντέλης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος.

Το μέτωπο στον Κάλαμο

Ένα ακόμη μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κάλαμο και συγκεκριμένα στην περιοχή Πανόραμα. Η φωτιά καίει πυκνή βλάστηση στην περιοχή και στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικά οχήματα. Όπως μεταδίδουν άνθρωποι που παραθερίζουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή, όλοι οι κάτοικοι έχουν κατέβει στην παραλία της Αγκώνας.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:48 - 23 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.