ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς τέλος η τραγωδία στην Αττική - 74 νεκροί, 187 τραυματίες (drone video)

19:16 - 24 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Χωρίς τέλος η τραγωδία στην Αττική - 74 νεκροί, 187 τραυματίες (drone video)
Σε τραγωδία χωρίς τέλος εξελίχθηκε η φωτιά στην Αττική, η οποία μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω της 74 επιβεβαιωμένα θύματα, περισσότερους από 164 ενήλικες τραυματίες και 23 παιδιά και ασύλληπτες υλικές ζημίες.Είτε από καμένα αυτοκίνητα είτε από τη θάλασσα, τα θύματα συνεχίζουν να ανασύρονται σε έναν τραγικό απολογισμό.

Στο μεταξύ, σε νοσοκομεία μεταφέρθηκαν δεκάδες άτομα, εκ των οποίων οι 11 συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία διασώστη, οι περισσότεροι νεκροί έχουν εντοπιστεί σε ένα οικόπεδο. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και αρκετά παιδιά, που βρέθηκαν νεκρά στις αγκαλιές των γονιών τους.

Με βάση τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως, επρόκειτο για άτομα που εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και πιθανόν κατευθύνθηκαν προς την θάλασσα αλλά εγκλωβίστηκαν σε ένα χωράφι μεταξύ της ακτής και μίας γνωστής στην περιοχή ταβέρνας.

Η κατάσταση αλλοφροσύνης που πρέπει να επικρατούσε στο σημείο φαίνεται και από το πως βρέθηκαν καμένα δεκάδες ΙΧ μπροστά στο δρόμο. Ενα μποτιλιαρισμένο κομβόι καμένων αυτοκινήτων και μέσα σε αυτά, αλλά και στο δρόμο υπάρχουν πτώματα ανθρώπων που δεν κατάφεραν να διαφύγουν από τη φωτιά.

Ο επίσημος απολογισμός

Νωρίτερα, στους 50 ανερχόταν ο επίσημος απολογισμός των νεκρών, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ήταν 49 και οι τραυματίες 172.

Η  εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής προέβη σε ενημέρωση για τα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι ενεργά σε όλη τη χώρα. Η κυρία Μαλλίρη είπε πως η ταχύτητα της φωτιάς εξαπλώθηκε αστραπιαία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην προλάβουν να σωθούν αν και βρισκόντουσαν μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα ενώ κάποιοι άλλοι είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια τους. Όσον αφορά τους αγνοούμενους η εκπρόσωπος Τύπου καλεί τους συγγενείς να τηλεφωνούν στο 199 και να ενημερώνουν για τους ανθρώπους τους.

Πιο συγκεκριμένα στο μέτωπο των τραυματιών είναι 156 ενήλικοι, εκ των οποίων 11 είναι διασωληνωμένοι, καθώς και 16 παιδιά - χωρίς να κινδυνεύει κανένας από αυτούς.

Αναφορές για περισσότερους νεκρούς

Οι νεκροί από την πυρκαγιά ξεπερνούν τους 60, δήλωσε ο δήμαρχος Πικερμίου - Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, εκφράζοντας τον φόβο ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως ουδέποτε έλαβε την οποιαδήποτε ενημέρωση ή εντολή για εκκένωση οικισμών. Εκτίμησε ωστόσο πως κάτι τέτοιο θα είχε μικρή σημασία καθώς, όπως είπε, η φωτιά ξέσπασε στους πρόποδες του Νέου Βουτζά και μέσα σε χρονικό διάστημα 30 λεπτών είχε διασχίσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος και ξεχύθηκε στις κατοικημένες περιοχές.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς φτάνει τα 1.500.

Τα πύρινα μέτωπα

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στη θέση Πανόραμα Αγίων Αποστόλων Καλάμου Αττικής, στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, στα Ίσθμια Λουτρακίου, και στη Λευκίμμη Σουφλίου στον Έβρο.

car01

Συνεχίζουν ωστόσο να βρίσκονται σε εξέλιξη:

  • Στην Κινέτα, όπου η φωτιά ξεκίνησε χθες στις 12.03 το μεσημέρι από την περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ συντρέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Από τις Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν τρία μηχανήματα έργου, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 ελικόπτερα.
  • Στην Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αττικής, όπου η φωτιά εκδηλώθηκε χθες στις 16.57 σε δασική έκταση, επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά οχήματα με 25 εθελοντές, 23 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία Καναντέρ και δύο ελικόπτερα.
  • Στο Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας, όπου η φωτιά ξέσπασε χθες στις 17.37, επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.
  • Στη θέση Μετόχι Βρυσσών στα Χανιά Κρήτης, όπου αγροτοδασική έκταση τυλίχθηκε στις φλόγες χθες στις 13.56, επί ποδός βρίσκονται 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην πυρκαγιά στον Πλατιανιά Χανίων, που εκδηλώθηκε χθες στυις 19.32, επιχειρούν 28 πυροσβέστες, 10 οχήματα κι ένα ελικόπτερο.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε stiw 22.58 χθες βράδυ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα κι ένα ελικόπτερο.
  • Τέλος, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 2.32 τα ξημερώματα στην περιοχή Χλωμό του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα.
Τελευταία τροποποίηση στις 22:29 - 24 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.