ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Τραγωδία: Μια σύγχρονη...Πομπηία στην Αττική-Στους 79 οι νεκροί

08:25 - 25 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Εθνική Τραγωδία: Μια σύγχρονη...Πομπηία στην Αττική-Στους 79 οι νεκροί
Δεύτερη μέρα μετά την εθνική τραγωδία στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και του Μαραθώνα και το χάος συνεχίζει να επικρατεί γύρω από τα αποκαΐδια, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει γρίφος.

Οι νεκροί πλέον αριθμούν τους 79, ενώ στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 187 τραυματίες με πολλούς εξ αυτών να έχουν βαριά εγκαύματα και αρκετούς να είναι παιδιά. Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια, αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ανοιχτή ψηφιακή βάση δεδομένων (https://missingpeople.audax.gr/) έχει τεθεί σε λειτουργία τις τελευταίες ώρες, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανεβάσει τη φωτογραφία του ανθρώπου που αναζητεί, καθώς και σχετικά στοιχεία, ενώ όποιος διαθέτει πληροφορίες μπορεί να ενημερώσει.

wildfire in

Οι υλικές καταστροφές

Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές καταστροφές που ξέσπασαν από τις πυρκαγιές σε Μάτι, Κινέτα, Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Αγία Μαρίνα. Σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη μπροστά στα μάτια των απαρηγόρητων ιδιοκτητών τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνούς το Κόκκινο Λιμανάκι κάηκε κατά 50%, αλλά το Μάτι κάηκε κατά 98%. Εκτίμησε δε συγκεκριμένα ότι έχουν καεί πάνω από 1.500 σπίτια, μεγάλος αριθμός εξ αυτών μάλιστα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Στην Κινέτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη περίπου 150- 200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, αλλά σε μικρό ποσοστό αυτών η καταστροφή είναι ολοσχερής.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της αυτοψίας από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών σε σπίτια σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν προκύψει συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά την κατάσταση των κτιρίων και σε ποιο ποσοστό οι καταστροφές είναι ολοσχερείς.

Αστεροσκοπείο: Καταγράφηκαν ριπές ανέμων που έφτασαν τα 120 χλμ

Θυελλώδεις δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι, με ριπές που σε αρκετές περιοχές της Αττικής έφτασαν τα 120 χλμ., καταγράφηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα των Συντακτών, οι ταχύτητες των ανέμων μετρήθηκαν στους σταθμούς που λειτουργούν σε Ισθμό, Αγίους Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Άνω Λιόσια και Νέο Κόσμο και είναι οι υψηλότερες σε καλοκαιρινή περίοδο κατά την τελευταία 8ετια, οπότε άρχισαν να λειτουργούν οι συγκεκριμένες υποδομές.

Οι ευθύνες

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος αλλά ο πόνος δεν συγκινεί τους αρμόδιους οι οποίοι ψάχνουν τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης των τραγικών γεγονότων, τα οποία διογκώθηκαν από την έλλειψη σχεδιασμού. Στον ορίζοντα δεν φαίνεται καμία διάθεση για ανάληψη ευθύνης ή για υποβολή παραίτησης από κάποιον πολιτικό ή άλλο υπεύθυνο για την τεράστια εθνική καταστροφή.

Προς το παρόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τηρούν χαμηλούς τόνους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη προς τους πληγέντες και στην ανεύρεση νεκρών και αγνοουμένων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:16 - 25 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.