ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική Τραγωδία: Στους 83 οι νεκροί-Γρίφος ο αριθμός των αγνοουμένων

17:29 - 26 Ιουλ 2018 | Ειδήσεις
Εθνική Τραγωδία: Στους 83 οι νεκροί-Γρίφος ο αριθμός των αγνοουμένων
Τους 83 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν από τη Δευτέρα την Αττική, όπως ανακοίνωσε λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί σε Μάτι και Ραφήνα και 4.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο αριθμός θα ανέβει και μάλιστα κατά πολύ. Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς από χθες εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι τριψήφιος. Την εκτίμηση αυτή υποστήριξε και σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος επιθυμεί να διαψευστεί.

aftokinitamesa

Αναζητούν τους αγνοούμενους

Αγωνία, θλίψη και οργή είναι τα συναισθήματα που κυριεύουν τους συγγενείς θυμάτων και αγνοούμενων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Κάτοικοι αλλά και επισκέπτες που βρέθηκαν για μια βόλτα να απολαύσουν το μπάνιο τους στο Μάτι και τη Ραφήνα δεν μπορούν να περιγράψουν τις στιγμές φρίκης που έζησαν. Οι ώρες περνούν δραματικά.

Ψάχνουν με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο μέσα στα συντρίμμια, στα αποκαΐδια, να βρουν όχι πλέον τις περιουσίες τους που «χάθηκαν μια για πάντα», αλλά τους δικούς τους ανθρώπους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μάλιστα, για αυτό και απευθύνουν έκκληση μέσω των κοινωνικών δικτύων να συγκεντρώσουν μαρτυρίες πολιτών που ενδεχομένως έχουν συναντήσει ή γνωρίζουν κάτι για τους δικούς τους αγνοουμένους.

xorafi02

Ηλεκτρονική βάση για τον εντοπισμό

Μια ανοιχτή ψηφιακή βάση δεδομένων για τους αγνοούμενους των καταστροφικών πυρκαγιών, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο.

Στην βάση αυτή, μπορεί ο καθένας να ανεβάσει μια φωτογραφία του δικού του ανθρώπου που αναζητά μετά τις φονικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν χθες στην ανατολική Αττική. 

Μπείτε στην βάση με ένα κλικ ΕΔΩ

Ανασύρονται νεκροί και από τη θάλασσα

Επιπλέον, εκτός από τους απανθρακωμένους, υπάρχουν και άνθρωποι που στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις φλόγες έφτασαν στις παραλίες και βούτηξαν στη θάλασσα. Δυστυχώς ορισμένοι από αυτούς δεν τα κατάφεραν και οι διασώστες τους ανασύρουν νεκρούς.

Το έργο της περισυλλογής νεκρών από τη θάλασσα βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας. Σήμερα, Τρίτη, εντοπίστηκαν ακόμη δύο στην περιοχή της Αρτέμιδας. 

nea makri0

Τρομερές υλικές καταστροφές

Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών που έχουν πραγματοποιηθεί, ανέρχεται σε 2.489, εκ των οποίων οι 1.740 διενεργήθηκαν την Τετάρτη και οι υπόλοιπες 749 προχθές, Τρίτη.

Από τα 2.489 κτίρια που ελέχθησαν τα 1.271 (ποσοστό 51,07%) κρίθηκαν κατοικήσιμα και τα 1.218 (ποσοστό 48,93%) μη κατοικήσιμα ενώ τις αυτοψίες διενήργησαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 συνολικά -κατεστραμμένα από την πυρκαγιά- αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.

Ο Καμμένος ρίχνει την ευθύνη στα...αυθαίρετα

Στην αυθαίρετη δόμηση που έκλεισε τους δρόμους διαφυγής απέδωσε σε μεγάλο βαθμό την τραγωδία στο Μάτι, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι συνέβαλε σε μία από τις χειρότερες πυρκαγιές

Ο κ. Καμμένος, τόνισε στο BBC ότι «η άναρχη δόμηση αποτελεί έγκλημα από το παρελθόν γιατί στο Μάτι και σε όλη την ακτογραμμή οικοδομήθηκαν οι περισσότερες κατοικίες χωρίς την απαραίτητη άδεια. Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Μετά από μία τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρουν τους νόμους και τους κανόνες».

Ο υπουργός Άμυνας , απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπήρχε σχέδιο, υπεραμύνθηκε του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, τονίζοντας ότι έδρασαν με σχέδιο την κατάλληλη στιγμή.

«Στις 23 Ιουλίου η φωτιά ξεκίνησε από τα δυτικά της Αθήνας και όλες οι δυνάμεις ήταν εκεί. Στις 24 Ιουλίου γύρω στις 4 το απόγευμα μας ενημέρωσαν για τη φωτιά στην Πεντέλη. Μετακινήσαμε το 50%ω των δυνάμεων εκεί. Οι ένοπλες δυνάμεις ήταν σε ετοιμότητα από την πρώτη ημέρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το σχέδιο του ΝΑΤΟ. Δεν λειτουργούμε ανεξάρτητα από τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας», πρόσθεσε.

kammenos bbc arthro

Στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίσκεψη στο Μάτι πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες, αλλά και για να έχει ιδίαν αντίληψη για την έκταση και τα αίτια της καταστροφής.

Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται την καμμένη περιοχή, ενώ επισκέφθηκε και το ΕΚΑΒ.

Πολιτικά έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας την πολιτική αντιπαράθεση ενώ ακόμη διαρκεί το τριήμερο εθνικό πένθος. Ήδη από χθες είχε σύσκεψη με αρμόδιους τομεάρχες και ειδικούς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει τα συμπεράσματα της ΝΔ και τις προτάσεις της για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.