ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Ό,τι πει η ΕΛΣΤΑΤ για τον ΕΔΟΕΑΠ!

13:53 - 14 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Ό,τι πει η ΕΛΣΤΑΤ για τον ΕΔΟΕΑΠ!
Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες δεκατεσσάρων (14) ελλήνων ευρωβουλευτών που, με μπαράζ γραπτών ερωτήσεων, από τον Ιούνιο του 2018, επιχείρησαν να εκμαιεύσουν απάντηση της Κομισιόν, για το αν προτίθεται να παρέμβει για αναθεώρηση της απόφασης του Γιουροστάτ, σχετικά με την υπαγωγή του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) στην κυβερνητική εποπτεία.

Στην γραπτή της απάντηση, την πρώτη Αυγούστου 2018 η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος Marianne Thyssen, αφού διευκρινίζει ότι, για την ορθή εφαρμογή των λογιστικών κανόνων του ευρωπαϊκού συστήματος περιφερειακών και εθνικών λογαριασμών (ESA) του 2010, η Eurostat συμμετέχει σε διάλογο μόνο με την αρμόδια εθνική αρχή, που στην περίπτωση της Ελλάδας,  είναι η  η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), αποκαλύπτει ότι:

*Η ΕΛ.ΣΤΑΤ ζήτησε τη γνώμη της Eurostat σχετικά με την τομεακή ταξινόμηση της οντότητας «Φορέας επικουρικής σύνταξης, υγείας και πρόνοιας των εργαζομένων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (ΕΔΟΕΑΠ)» [αριθ. αναφ. Ares(2018)2256751 - 27/04/2018], καθώς και άλλες μεθοδολογικές συμβουλές, και η Eurostat εξέφερε τη γνώμη της βάσει των πληροφοριών που έλαβε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

*Η Eurostat εκφέρει γνώμη πάντα βάσει των παρεχόμενων πληροφοριών. Σε περίπτωση που προκύψει ότι οι εν λόγω πληροφορίες είναι ελλιπείς ή έχουν αλλάξει κατά κάποιο τρόπο λόγω νέων εξελίξεων, θα μπορούσε να ζητηθεί από τη Eurostat νέα γνώμη αποκλειστικά μέσω της ΕΛ.ΣΤΑΤ σύμφωνα με την ίδια διαδικασία.

Με την απάντηση της η Επίτροπος κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση και δυνατότητα παρέμβασης της Κομισιόν γι’ αυτό το θέμα, διευκρινίζει ότι οι όποιες αλλαγές θα μπορούσαν να ζητηθούν μόνον από την Eurostat  και μόνον μέσω της ΕΛ.ΣΤΑΤ

Παρόλο που η απάντηση της Επιτρόπου είναι κοινή και για τις τρείς ομάδες των ελλήνων ευρωβουλευτών που υπέβαλλαν τις σχετικές ερωτήσεις, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «διαφοροποιήσεις» τους στο περιεχόμενο των ερωτήσεων τους.

Ετσι, οι ευρωβουλευτές Κύρκος, Γραμματικάκης και Ανδρουλάκης επισημαίνουν ότι, «η υπαγωγή του ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης θα δώσει το δικαίωμα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει την διοίκηση, παρέχοντας στην εκτελεστική εξουσία τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το Ταμείο για τον περιορισμό της ανεξαρτησίας του Τύπου».

Αντίθετα, οι ευρωβουλευτές Κεφαλογιάννης, Ζαγοράκης, Βόζεμπεργκ, Σπυράκη και Κύρτσος από την ΝΔ, εμμένουν στα ήδη συμφωνηθέντα, πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου, υπογραμμίζοντας ότι «τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ προέρχονται από τις εισφορές εργοδοτών/εργαζομένων οι οποίες συμφωνήθηκαν πριν να τις νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ, η οποία επίσης συμφωνήθηκε ως εργοδοτική εισφορά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η έκτακτη αυτή, άπαξ εμφανισθείσα κατάσταση, θα επαναληφθεί στο μέλλον.»

Στο γνωστό, φιλοκυβερνητικό «μήκος κύματος» οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κούλογλου, Κούνεβα, Παπαδημούλης, αλλά και η Ευα Καϊλή και οι αποχωρήσαντες από την ευρωομάδα του Σύριζα Κώστας Χρυσόγονος και Σοφία Σακοράφα, εμφανίζουν τον ΕΔΟΕΑΠ να μπορεί να σταθεί στα πόδια του με την καθιερωθείσα εργοδοτική εισφορά του 2%, που αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, λόγω κατάργησης του αγγελιόσημου. 

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.