ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς είδε ο διεθνής Τύπος την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

13:24 - 16 Αυγ 2018 | Ειδήσεις
Πώς είδε ο διεθνής Τύπος την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών
Στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος του διεθνή Τύπου βρέθηκε η είδηση της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Αναλυτικότερα το Bloomberg γράφει:

"Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν από το Μάρτιο σε τουρκική φυλακή με την υπόνοια της κατασκοπείας, αφέθησαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το δικαστήριο της Αδριανούπολης αποφάσισε την αποφυλάκισή τους σε μια κίνηση για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, δήλωσε ότι θα ενισχύσει την φιλία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την σταθερότητα στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα τον Ιούλιο, κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τσίπρα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία πιέζει για την έκδοση από την Ελλάδα οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016. Οι δύο αυτές υποθέσεις έθεσαν σε δοκιμασία τις παραδοσιακά κακές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας".

Από την πλευρά της η εφημερίδα FT αναφέρει ότι:

"Η Τουρκία άμβλυνε τις τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα απελευθερώνοντας δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν με την υποψία κατασκοπείας, σε μια κίνηση που η Αθήνα περιέγραψε ως ‘πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στη φιλία, στις καλές γειτονικές σχέσεις και στη σταθερότητα στην περιοχή’".

Από την πλευρά του το Reuters γράφει:

"Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία στην Τουρκία, αφέθησαν ελεύθεροι, μετά από απόφαση δικαστηρίου της Αδριανούπολης, απόφαση που η Αθήνα εκτιμά πως θα συμβάλει στην βελτίωση των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας χαιρέτισε την απόφαση. "Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλει στη φιλία, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη σταθερότητα της περιοχής", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του.

"Ελλάδα και Τουρκία αντιδικούν για μια σειρά ζητημάτων, από το Κυπριακό μέχρι τα δικαιώματα στο Αιγαίο. Πρόσφατα οι τόνοι είχαν υψωθεί και από τις δύο πλευρές, κυρίως μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούλιο, ο Τσίπρας δήλωσε πως συμφώνησαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην άμβλυνση των εντάσεων στο Αιγαίο. Η Άγκυρα ζητά από την Ελλάδα να παραδώσει οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που φέρονται αναμεμειγμένοι στο πραξικόπημα του 2016. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη. Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως "η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβάται από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Θέλουμε μια δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα Τουρκία".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.