ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν:2,5εκ. ευρώ «και καλά είναι» για τους σεισμούς στην Κώ

13:26 - 05 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Κομισιόν:2,5εκ. ευρώ «και καλά είναι» για τους σεισμούς στην Κώ
Την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης, να εκμεταλλευθεί τα ποσά που χορηγεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στα κράτη-μέλη, αποκαλύπτει έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την παροχή συνδρομής στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Πολωνία!

Παράλληλα στην έκθεση αποκαλύπτεται, εμμέσως πλην σαφώς, η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, να επιβαρύνει το Ταμείο Αλληλεγγύης με εξωπραγματικά ποσά, για την αποκατάσταση των ζημιών, από τους σεισμούς στη Κώ τον Ιούλιο του 2017.

Στην έκθεση και στο «κομμάτι» που αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρει ότι:

*Στις 20 Ιουλίου 2017, ένας σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ επηρέασε την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου μεταξύ Αλικαρνασσού (Τουρκία) και Κω (Ελλάδα) ακολουθούμενος από πλήθος μετασεισμών, που κυρίως είχε δυσμενείς επιδράσεις, στις δημόσιες υποδομές, στα περιουσιακά στοιχείακαθώς και σε σημαντικές τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς.

*Στην αίτησή τους, που παραλήφθηκε από την Κομισιόν στις 11 Οκτωβρίου 2017 και η εξέταση της ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου 2018, οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι οι συνολικές άμεσες ζημίες που προκλήθηκαν από την καταστροφή ανήλθαν σε 101,4 εκατ. Ευρώ. Δεδομένου ότι το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 1,8% του ΑΕΠ της περιοχής (δηλαδή 6,045 εκατ. Ευρώ με βάση τα στοιχεία για το 2014) και επομένως υπερβαίνει το όριο του 1,5% του περιφερειακού ΑΕΠ, η καταστροφή χαρακτηρίζεται ως "περιφερειακή καταστροφή".

*Το κόστος των επιλέξιμων βασικών επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού, εκτιμήθηκε από τις ελληνικές αρχές σε 93,9 εκατ. Ευρώ.

*Η Ελλάδα ζήτησε την καταβολή προκαταβολής, την οποία η Κομισιόν θεώρησε ότι δεν ήταν δικαιολογημένη, δεδομένου ότι, δεν στάλθηκαν οι αναγκαίες συμπληρωματικές πληροφορίες από την Ελλάδα, που ήταν απαραίτητες για την πραγματοποίηση της προκαταρκτικής αξιολόγησης που προβλέπεται στο άρθρο 4α του κανονισμού.

*Σύμφωνα με την πρακτική του παρελθόντος, η Επιτροπή προτείνει να εφαρμοστεί το ποσοστό 2,5% των συνολικών άμεσων ζημιών μέχρι το κατώτατο όριο της "μεγάλης καταστροφής" της Ελλάδας. Συνεπώς, το συνολικό ποσό της προτεινόμενης ενίσχυσης ανέρχεται σε 2. 535. 796 ευρώ.

Ολόκληρη η Εκθεση της Επιτροπής, στ’ αγγλικά ΕΔΩ

 

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 05 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.