ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Telegraph: Η Σαντορίνη είναι απειλή για τη δημόσια υγεία

17:00 - 22 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Telegraph: Η Σαντορίνη είναι απειλή για τη δημόσια υγεία
Οι εκπομπές αερίων από τα φουγάρα των πλοίων και κυρίως των κρουαζιερόπλοιων στη Σαντορίνη, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ισχυρίζεται η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Εμπειρογνώμονες από την γερμανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση NABU, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μόλυνσης ήταν έως 17 φορές υψηλότερα από έναν πολυσύχναστο δρόμο.

 

Η NABU ισχυρίζεται ότι από όλους τους προορισμούς που δοκιμάστηκαν, η Σαντορίνη ήταν ένα από τα χειρότερα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, αν και άλλα μεσογειακά λιμάνια είχαν παρόμοια επίπεδα. «Δεν θα πήγαινα εκεί», δήλωσε στο Telegraph Travel ο Σονκέ Ντιεσένερ αξιωματικός της πολιτικής μεταφορών της NABU.

 

«Είναι μια απειλή για την υγεία σας», κατέληξε.

 

«Βρήκαμε συγκεντρώσεις άνω των 340.000 σωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό», δήλωσε ο Δρ. Άλεξ Φρίντριχ, ειδικός στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τονίζοντας παράλληλα πως "σε έναν πολύ πολυσύχναστο δρόμο, θα βρείτε 20.000 έως 30.000."

 

Ο Δρ. Φρίντριχ αποδίδει το υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης της νήσου στα κρουαζιερόπλοια τα οποία μπορούν νόμιμα να καίνει βαρύ πετρέλαιο χωρίς να διαθέτουν συστήματα φιλτραρίσματος καθαρισμού καυσαερίων στη Μεσόγειο.

 

«Το φορτίο των ατμοσφαιρικών ρύπων που προκαλούν τα πλοία ήταν τεράστιο», πρόσθεσε.

 

Η έρευνα του Δρ. Φρίντριχ υποστηρίχθηκε από δύο περιβαλλοντικές ΜΚΟ: την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (HOS) στην Ελλάδα και την Ένωση Φύσης & Βιοποικιλότητας (NABU) στη Γερμανία, οι οποίες εκστρατεύουν για την περιοχή ελέγχου των εκπομπών θείου (SECA) στη Μεσόογειο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.