ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε δαιδαλώδες δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών- 22 συλλήψεις

13:54 - 24 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Eξάρθρωση εγκληματικού πολυπληθούς δικτύου, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν σε ευρείας κλίμακας διακίνηση ναρκωτικών σε περιοχές της Ζακύνθου, του Πύργου και της Αττικής, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ελληνική Αστυνομία.

Συνολικά συνελήφθησαν 23 άτομα (13 αλλοδαποί και 10 Έλληνες), ηλικίας από 22 έως 62 ετών, εκ των οποίων 22 μέλη του δικτύου (11 στη Ζάκυνθο, επτά στην Ηλεία, τρία στην Αθήνα κι ένα στην Πάτρα), καθώς και ένας αυτόνομος διακινητής ναρκωτικών στη Ζάκυνθο.

Ένας εκ των συλληφθέντων είχε εμπλοκή σε περιστατικό με πυροβολισμούς σε βάρος αστυνομικών, στις 22 Αυγούστου στη Ζάκυνθο και είναι ήδη προσωρινά κρατούμενος σε φυλακή.

Όπως προέκυψε, το κύκλωμα λειτουργούσε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2018, με τη μορφή δαιδαλώδους εγκληματικού δικτύου-συνεργαζόμενων υποομάδων, και ειδικευόταν στη διακίνηση (προμήθεια, μεταφορά, αποθήκευση, κατοχή, πώληση) σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, μέλη του που διέμεναν στη Ζάκυνθο διακινούσαν σε καθημερινή βάση κοκαΐνη, χασίς, ηρωίνη και ναρκωτικά χάπια σε μεγάλο αριθμό πελατών-χρηστών, κυρίως στον Λαγανά, αλλά και στο υπόλοιπο νησί. Η διακίνηση γινόταν σε προκαθορισμένα δυσπρόσιτα σημεία (στενάκια, χωματόδρομοι, αδιέξοδοι δρόμοι κλπ) ή και σε πολυσύχναστους υπαίθριους επαγγελματικούς χώρους στο κέντρο του Λαγανά, καθώς πλήθος τουριστών συνέρρεε σε καθημερινή βάση στην περιοχή.

Στις μεταξύ τους συνομιλίες οι διακινητές χρησιμοποιούσαν κώδικες-λέξεις για να περιγράφουν τα ναρκωτικά. Ενδεικτικά, την ηρωίνη και την κοκαΐνη αποκαλούσαν ως «σουβλάκια», «πίτα», «μπουκάλια κρασί», «χαρτί», «μοσχάρι», «αρνί» και «παρτίδα», ενώ το χασίς το έλεγαν «10αρικο», «20αρικο», «30αρι», «40αρι», «λάχανο» και «σκούρο». Σε ορισμένες συνομιλίες, μάλιστα, οι παραγγελίες γινόντουσαν απροκάλυπτα, καθώς οι χρήστες ζητούσαν κατά περίπτωση «πρέζα», «μαύρο», «λευκό» κ.ά.

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης των ναρκωτικών, η κοκαΐνη διακινούνταν σε ποσότητες του μισού ή ενός γραμμαρίου και η τιμή της κυμαινόταν από 60 έως 80 ευρώ το γραμμάριο. Το χασίς δεν υπολογιζόταν σε γραμμάρια, αλλά σε χρηματική αξία, οπότε οι «πελάτες» έκαναν «παραγγελίες» των «10 ευρώ», «20 ευρώ» κλπ. Η ηρωίνη διακινούνταν αντί 10 ευρώ το γραμμάριο, ενώ τα ναρκωτικά χάπια από πέντε ευρώ και πάνω, ανάλογα με το είδος.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για συγκρότηση, συμμετοχή κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση ναρκωτικών, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.