ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας-Κλειστά σχολεία, διακοπές ρεύματος και απαγορευτικά

08:46 - 28 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας-Κλειστά σχολεία, διακοπές ρεύματος και απαγορευτικά
Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να σαρώνουν τη χώρα και την Παρασκευή, κρατώντας κλειστά τα σχολεία και προκαλώντας προβλήματα τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στην ηλεκτροδότηση.

Οι ισχυροί άνεμοι, οι βροχές και οι κατά τόπους έντονες καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν σήμερα το νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και βαθμιαία Κυκλάδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και Εύβοια.

Αυτή την ώρα, η ένταση των ανέμων έχει σημειώσει μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο. Ωστόσο, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου οι άνεμοι εξακολουθούν να φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Με το… ζόρι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή, αν και με μικρότερη ένταση, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Κανονικά εκτελούνται πλέον τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια σε Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα. Κλειστό είναι το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, η πορθμειακή γραμμή Καβάλας - Πρίνου και Αρκίτσα - Αιδηψός, μετά τη μικρή εξασθένηση των ανέμων στα πελάγη, έπειτα από σχεδόν ένα διήμερο, που λόγω της κακοκαιρίας παρέμεναν δεμένα.

Την ίδια ώρα, κανονικά γίνονται από το πρωί τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων για τον Αργοσαρωνικό μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Το πρωί δεν έγιναν τα δύο πρωινά δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ωστόσο έγινε κανονικά το δρομολόγιο των 08:50.

Πάντως καλό είναι οι επιβάτες πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις ορισμένων δρομολογίων.

Κλειστά θα παραμείνουν πολλά σχολεία

«Λουκέτο» μπαίνει σήμερα λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, με απόφαση της Περιφέρειας. Κλειστοί είναι επίσης και οι δημοτικοί παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς.

Επίσης δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Περιφέρειες Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία) και Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία), σε Ζάκυνθο-Κεφαλονιά, αλλά και στις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου.

Μάχη δίνει η ΔΕΗ με τον καιρό

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παροχή ρεύματος πολλές περιοχές και ειδικότερα το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή και ο Αγιος Στέφανος.  Οι διακοπές ρεύματος στα βόρεια προάστια προκαλούνται από δέντρα που πέφτουν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.

Χθες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Πεντέλη, τα Βριλήσσια, σε μεγάλο τμήμα της Παλλήνης, την Αγία Παρασκευή, το Λαγονήσι, τη Σαρωνίδα, τον Γέρακα, την Κάτω Κηφισιά, το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο. Λόγω της κακοκαιρίας, στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά των Κυθήρων. Χωρίς ρεύμα έμεινε το απόγευμα της Πέμπτης και για δύο ώρες η Ύδρα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε περίπου στις 8.00μ.μ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ τα βόρεια προάστια της Αθήνας επηρεάστηκαν από τη βλάβη που σημειώθηκε στην Παλλήνη, η οποία όμως σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκατασταθεί.

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες προβλέψεις, το βαρομετρικό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα έχουμε σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο από νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Σταδιακά, κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική. Κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.

Μέσα στο Σάββατο σιγά-σιγά, και καθώς αυτό το χαμηλό θα αρχίσει να κινείται προς την χώρα μας, θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την περιοχή της Πελοποννήσου, θα έλεγα την νότιο και ανατολική Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη, (περισσότερο την δυτική και κεντρική Κρήτη) και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα σημειωθεί μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.

Το βαρομετρικό χαμηλό, Σάββατο βράδυ προς Κυριακή θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα, που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν έως και τις πρωινές ώρες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, και την Ανατολική Θεσσαλία. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, ενώ παράλληλα οι βροχές θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο. Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου αναμένεται νέα επιδείνωση στη Νοτιοδυτικό Αιγαίο και την Κρήτη. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, αρχικά στην Κρήτη και από το απόγευμα στο υπόλοιπο Νότιο Αιγαίο και τη Νότια Πελοπόννησο, ενδέχεται να σημειωθούν λασποβροχές.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το ξημέρωμα, και έτσι προς το τέλος του εικοσιτετραώρου δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το ξημέρωμα. Έτσι το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα στραφούν αρχικά σε ανατολικούς και στη συνέχεια σε νότιους 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές και στη συνέχεια από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ, από το μεσημέρι. Στο Κεντρικό Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Στο Νότιο Ιόνιο και τη Θάλασσα των Κυθήρων οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ.

Παρακολουθήστε ΕΔΩ την πορεία και την ένταση των πρωτοφανών ανέμων και του κυκλώνα που σαρώνουν το Αιγαίο.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 28 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.