ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ-«Πνίγονται» Αττική και Πελοπόννησος

13:03 - 29 Σεπ 2018 | Ειδήσεις
Νέο έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ-«Πνίγονται» Αττική και Πελοπόννησος
Σε επικαιροποίηση του τελευταίου έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε την Παρασκευή, προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προειδοποιώντας ποιες περιοχές -και πότε- θα πλήξουν οι έντονες βροχές, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι που ήδη μαίνονται ανά τη χώρα. Την ίδια στιγμή, καταστροφές και προβλήματα στις μετακινήσεις έχουν προκληθεί λόγω των ακραίων φαινομένων.

Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κινηθούν ως εξής:

1. Σήμερα Σάββατο (29-09-2018):

  • Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα.
  • Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

2.Την Κυριακή (30-09-2018):

  • Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.
  • Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):

  • Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

ImgSrc 11 15

Σε ισχύ τα απαγορευτικά απόπλου

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν εκτελείται επίσης κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Ανοιχτές είναι οι γραμμές Πέραμα-Παλούκια και Ρίο Αντίρριο. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πάχη Μεγάρων-Σαλαμίνα και Βόλος - Σποράδες.

kakokairia kairos anemoi kumata marathonos

Προβλήματα σε όλη την Αττική

Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στην κυκλοφορία των οχημάτων, σε περιοχές όπου σωρρεύτηκαν όμβρια ύδατα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την  54 έως 57 χιλιομετρική θέση της Π.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, στην Κινέτα, και στα δύο ρεύματα.

Παράλληλα, την απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θήβας, στο τμήμα της από τη χ/θ 5.000 (πρατήριο καυσίμων “CYCLON”) μέχρι και τα όρια με τον νομό Βοιωτίας, εδαφικής αρμοδιότητας δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για προληπτικούς λόγους και μέχρι την εξασθένηση της κακοκαιρίας.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής οδού στον Πειραιά στο ύψος του Σταδίου Καραϊσκάκη, η οποία νωρίτερα είχε διακοπεί.

Καθυστερήσεις αλλά και αναστολές δρομολογίων στον προαστιακό σιδηρόδρομο δημιουργούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «αυτή τη στιγμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εξελίσσονται στην Αττική επηρεάζουν το δίκτυο του προαστιακού με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά και πιθανές καταργήσεις δρομολογίων».

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λ. Σαλαμίνος στη Σαλαμίνα προχώρησε η αστυνομία, από το ύψος της συμβολής με την οδό Αγίου Λαυρεντίου έως το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Θερμοπυλών. Η διακοπή κυκλοφορίας κρίθηκε απαραίτητη λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Ο «Ζορμπάς» σφυροκοπά την Πελοπόννησο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων έχει προκαλέσει το κύμα της κακοκαιρίας σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από την πλημμύρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει 55 κλήσεις για κοπές δέντρων, 16 για αντλήσεις υδάτων, πέντε για παροχή βοήθειας και πέντε για αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των ανέμων.

Με δήλωση του στο ΣΚΑΪ, ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρύξει τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου από το φαινόμενο «Ζορμπάς» σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αργολίδα έχει κλείσει η είσοδος του Κρανιδίου, ενώ στην Αρκαδία, λόγω πτώσης πετρών, έχουν κλείσει οι δρόμοι Άστρους - Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους - Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας, που προχωρούν στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, τα εντονότερα προβλήματα, λόγω πλημμυρών, καταγράφονται στην περιοχή του 'Αργους και της Νέας Κίου», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα επικινδυνότητα, διότι βρέχει στα βουνά.»

Όπως πρόσθεσε, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στο 'Αργος, φθάνουν περίπου τα 25», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «αύριο το πρωί πιθανόν ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος.»

argos3

Στην Μεσσηνία, έχουν κλείσει, λόγω του έντονου κυματισμού οι παραλιακοί δρόμοι στην Μεθώνη, στην Καρδαμύλη, στο Ακρογιάλι και στις Κιτριές, ενώ στην Καλαμάτα προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, μετά την πτώση δέντρων

Στη Λακωνία έχει «φουσκώσει» ξεροπόταμος στις Κροκεές και έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα στον δρόμο που περνά από το σημείο.

Στο μάτι του κυκλώνα και η Κορινθία, όπου απο την Αλμυρή, μέχρι το Ξυλόκαστρο «βρέχει» προβλήματα.

Ήδη το Κιάτο έχει πλημμυρίσει και το Ξυλόκαστρο απειλείται απο την υπερχείλιση του Σύθα. Αναφέρεται επίσης, ότι έχει πλημμύρισε η εθνική οδός Πατρών Αθηνών στο 117ο χιλιόμετρο στο Ξυλόκαστρο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ, ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Αννίβας Παπακυριάκος, έχουν πλημμυρίσει σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α,» προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα.

kakokairia kairos anemoi kumata kalamata

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:17 - 29 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.