ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πιθανό ένα αμερικανικό πλήγμα στο Ιραν το 2008"

11:24 - 30 Απρ 2007 | Συνεντεύξεις
Την άποψη του ότι δεν επίκειται στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν εντός του 2007 αλλά και την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ , παρά τις απειλές που εκτοξεύει κατά καιρούς η τουρκική στρατιωτική ηγεσία, εξέφρασε ο καθηγητής του τμήματος Πολεμικών Σπουδών (War Studies) του πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου, Sir Lawrence Freedman μιλώντας αποκλειστικά στο Reporter.


Πιστεύετε ότι τα Βαλκάνια και η Ν.Α. Ευρώπη εξελίσσονται σταδιακά σε μια περιοχή σταθερότητας και ανάπτυξης ή θεωρείται ότι υπάρχουν ακόμη πιθανοί κίνδυνοι για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή;

Φυσικά και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή. Το μεγαλύτερο είναι το ζήτημα του Κοσόβου, η πορεία του οποίου θα κρίνει και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Σερβία δεν φαίνεται ότι θα αποδεχθεί την απώλεια της ιστορικής της επαρχίας, ενώ και οι Αλβανοί κάτοικοι δεν φαίνονται να επιθυμούν τίποτα άλλο εκτός από αυτονομία.

Νομίζω ότι θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι η Σερβία να αποδεχθεί τις τελικές ρυθμίσεις για το καθεστώς του Κοσόβου και ακόμη περισσότερος χρόνος για να καταλαγιάσουν τα εθνικιστικά αισθήματα που προκάλεσαν μια σειρά από γεγονότα τη δεκαετία του 1990 αλλά και τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα του Κοσόβου παραμένει, κατά τη γνώμη μου, το πιο επικίνδυνο πρόβλημα και πηγή αποσταθεροποίησης για την περιοχή. Όμως, γενικά πιστεύω ότι η περιοχή βρίσκεται στην σωστή τροχιά για την θεμελίωση πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης και είμαι αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των Βαλκανίων.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν και άλλες πιθανές «επικίνδυνες ζώνες» στη Ν.Α. Ευρώπη πέραν του Κοσόβου;

Νομίζω ότι το Κόσοβο συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της περιοχής, λόγω και των εκρηκτικών σε ένταση εθνικισμών της περιοχής. ’λλωστε τα Βαλκάνια αποτελούν ακόμη εστία πολλών και αντιτιθέμενων εθνικισμών, που μόνο καινοφανής δεν είναι.

’λλες πιθανά επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να προκληθούν από χαμηλού επιπέδου εσωτερικές κοινωνική πράξεις βίας, όπως διαδηλώσεις ή και τοπικές εξεγέρσεις. Όμως δε προβλέπω τα γεγονότα αυτά να αποκτούν επικίνδυνες προεκτάσεις.
 
Τι πιστεύετε για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον Αλβανικό εθνικισμό; Είναι δυνατόν οι αντάρτες του UCK (Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού) να προκαλέσουν πρόβλημα στη σταθερότητα της περιοχής;

Δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα. Η Αλβανία δεν έχει τις κατάλληλες «διαστάσεις» για να προκαλέσει πρόβλημα στην περιοχή.

Σχετικά με το θέμα του Ιράν τι νομίζετε; Πιστεύετε ότι υπάρχει η πιθανότητα να «χτυπήσουν» οι ΗΠΑ το Ιράν υπό τις παρούσες συνθήκες;

Νομίζω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο. Εάν θα έπρεπε να προχωρήσω σε μια εκτίμηση θα έλεγα ότι ένα αμερικανικό χτύπημα είναι πιο πιθανό από τον επόμενο χρόνο. Δεδομένου βέβαια ότι μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες όπως η κατάσταση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν καθώς και οι εσωτερική πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ θα είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση Μπους. Σε κάθε περίπτωση μιλούμε για μεμονωμένα πλήγματα και όχι για κανονικό πόλεμο.

Τι πιστεύετε σχετικά με το καθεστώς της Τεχεράνης. Νομίζετε ότι θα ωθήσουν τα πράγματα στα άκρα ή θα καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Νομίζω ότι το καθεστώς της Τεχεράνης δεν είναι ένας «παράλογος παίχτης» στη διεθνής σκηνή. Δεν νομίζω ότι η Τεχεράνη θα έθετε σε κίνδυνο την επιβίωσή του καθεστώτος της. Θεωρώ τις κινήσεις που γίνονται από αμφότερες της πλευρές ως διπλωματικές κινήσεις με σκοπό να καθήσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ενισχυμένες τις θέσεις τους. Και δε νομίζω ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προχωρά με τόσο ταχείς ρυθμούς. Νομίζω ακόμη ότι πολλοί υπερβάλλουν σχετικά με τις πραγματικές ικανότητεςτης Τεχεράνης να πλήξει με βαλλιστικούς πυραύλους κάποια χώρα, καθώς και την αποφασιστικότητα της να το πράξει, εκτός κι αν η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι σημαντικότερες απειλές για την παγκόσμια σταθερότητα;

Εκτός από τη διεθνή τρομοκρατία που είναι πολύ-διασπασμένη σαν Ύδρα με πολλά κεφάλια, δε νομίζω ότιτο Ιράν αποτελεί πραγματική απειλή στην παγκόσμια ειρήνη. Είναι μεγαλύτερες απειλές προέρχονται από κράτη όπου έχουν καταρρεύσει οι εσωτερικές τους δομές και κυβερνήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.