ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρότα για Χ.Α. η Hellenic Seaways

12:20 - 07 Μαϊ 2007 | Συνεντεύξεις
Την έρευνα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (Υπ.Ε.Ε) προκάλεσε η μήνυση που κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο η ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ, θυγατρική της ΝΕΛ, η οποία κατέχει και το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways (HSW). H ΝΕΛ κατηγορεί τη διοίκηση της εταιρείας για «ωραιοποίηση» των αποτελεσμάτων χρήσης 2005 προκειμένου να μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο.

 Σύμφωνα με τη μήνυση που έχει καταθέσει η θυγατρική της ΝΕΛ, η εταιρεία ισχυρίζεται πως η HSW δεν πληροί τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο ΧΑ, λόγω ζημιών, και προκειμένου να φανεί κερδοφόρα η χρήση 2005, προχώρησε σε εικονικές αγοροπωλησίες πλοίων σε offshore κυπριακή εταιρεία που είναι θυγατρική της. Χωρίς αυτά τα κέρδη δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασίες για εισαγωγή στο ΧΑ.

Με τις αγοροπωλησίες πλοίων αναπροσαρμόστηκε η αξία των πλοίων της εταιρείας και τα ενοποιημένα αποτελέσματα ωφελήθηκαν κατά 7,8 εκατ. ευρώ και αντί να εμφανίζουν ζημία 5 εκατ. εμφανίζουν κέρδη 2 εκατ., ισχυρίζεται η ΝΕΛ.

Το θέμα κρατάει πάνω από ένα χρόνο, όταν η πλευρά της ΝΕΛ προσπάθησε να «μπλοκάρει» την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2005. Ωστόσο, η γενική συνέλευση αναβλήθηκε μία φορά και στη συνέχεια εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις. Η ΝΕΛ όμως επανήλθε στο θέμα καταθέτοντας μήνυση, η οποία προκάλεσε και τον έλεγχο της Υπ.ΕΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways, Γεράσιμος Στρίντζης, μιλώντας στο «R», επιβεβαιώνει τον έλεγχο της Υπ.ΕΕ, σημειώνει πως ήρθε μετά τη μήνυση αλλά και το γεγονός πως απήλθε στη συνέχεια. Εν πάση περιπτώσει το θέμα έχουν αναλάβει να το κρίνουν οι αρμόδιες αρχές, επισημαίνει χαρακτηριστικά. «Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται, έχουμε δώσει ήδη εξηγήσεις, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», ανέφερε ο κ.Στρίντζης.

Αναφορικά με το θέμα της εισαγωγής της εταιρείας στο ΧΑ, έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές διαδικασίες. «Θα μπούμε στο ΧΑ χωρίς αμφιβολία», τόνισε με έμφαση ο κ.Στρίντης.

Πάντως και η πλευρά ΝΕΛ ισχυρίζεται πως έχει δίκιο καθώς ελεγκτικοί οίκοι βεβαιώνουν πως οι ισχυρισμοί της εταιρείας είναι ορθοί. Η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες.

Γ. Κατικάς

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.