ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η χαρτογράφηση των χρηστών ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας

15:56 - 06 Δεκ 2018 | Ειδήσεις
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, χρηματοδότησε έρευνα «Χαρτογράφησης των Χρηστών Ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στην προσπάθεια  κατάθεσης προτάσεων επίλυσης του θέματος, με σεβασμό στην αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων ατόμων ως ασθενών, αλλά και τη δραστική μείωση εμπορίας και χρήσης  ναρκωτικών ουσιών, στο δημόσιο χώρο της πόλης.

Η έρευνα «Χαρτογράφησης των Χρηστών Ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας», κατέγραψε ποσοστό αστεγίας 54,5%. Συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα που έλαβε χώρα το 2010 και το 2012 τα ευρήματα δείχνουν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τους χρήστες στο κέντρο της Αθήνας, διαιωνίζονται, αυξάνουν και διαφοροποιούνται με ρυθμούς που επιβάλλουν τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

δφφ        

Τα ευρήματα των μελετών, ανέδειξαν την ανάγκη εφαρμογής παρεμβάσεων πρόληψης και μείωσης της βλάβης σε ένα ολιστικό πλαίσιο, με αιχμή την αντιμετώπιση του προβλήματος της αστεγίας, την άμεση αύξηση της δωρεάν διανομής συνεπειών χρήσης, την πρόσβαση στην υπηρεσίες περίθαλψης και θεραπείας, την επαναλειτουργία χώρων επιτηρούμενης χρήσης και την εκπόνηση εθνικού σχεδίου.

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α, κ.Σταύρος Καφούνης στη σύσκεψης εργασίας τόνισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για την πρωτοβουλία του Ε.Σ.Α να χρηματοδοτήσει αυτή την ενέργεια γιατί για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για ένα πρόβλημα πρέπει αρχικά να το καταγράψουμε και να το κατανοήσουμε.  Εμείς θα είμαστε αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα έχει στόχο την βελτίωση της ζωής όλων των κοινωνικών ομάδων που ζουν και κινούνται στην πόλη μας και αναμένουμε και από την πολιτεία να πράξει τα δέοντα».

kkkkk

Η σύσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού.

Περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:

Γ' Μέρος έρευνας

Β' Μέρος έρευνας

Α' Μέρος έρευνας

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.