ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ρυθμούς συλλαλητηρίου η Αθήνα - Live από το Σύνταγμα

11:25 - 20 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Σε ρυθμούς συλλαλητηρίου η Αθήνα - Live από το Σύνταγμα
Υπό ένταση πραγματοποιείται το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος, με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ να κάνουν λόγο για 60.000 διαδηλωτές και 326 πούλμαν. Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα περιμετρικά της Βουλής, όταν επιχείρησαν να εισβάλουν κουκουλοφόροι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τραυματιστεί 10 αστυνομικοί της ομάδας ΥΜΕΤ.

Επί ποδός βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί, ενώ το τρίπτυχο των μέτρων ασφαλείας συμπληρώνουν  ελικόπτερα και drones της Αστυνομίας, τα οποία «τριγυρίζουν» την πλατεία Συντάγματος. Το κέντρο της Αθήνας έχει «παραλύσει» από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ κλειστοί είναι οι σταθμοί μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια.

Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως οι κ.κ. Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Καμμένος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος.

Σε δηλώσεις του από την πλατεία Συντάγματος ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε: «Είναι διαδήλωση για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα και για το δίκαιό μας».

asyntagma 1

asyntagma 2

asyntagma 3

Ουσιαστικός στόχος της σημερινής διαμαρτυρίας είναι να μη φτάσει καν η Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής, όπως αναμένεται να συμβεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» έχει απευθύνει διαδικτυακό κάλεσμα «σε όλους τους Έλληνες να βρεθούν σε ένα ακόμη μεγάλο συλλαλητήριο την ύστατη στιγμή για την αποτροπή της προδοσίας της Μακεδονίας», χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις.

Οι διοργανωτές εκτιμούσανν ότι αυτή τη φορά θα συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος σε σχέση με το συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς ανέμεναν την άφιξη πάνω από 3.000 πούλμαν από όλη την Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν ξεπεράσει τις 140.000 σε έκταση 50.000 τ.μ., με τους διοργανωτές να επιμένουν ότι οι πολίτες ήταν έως και δέκα φορές περισσότεροι. 

Μεταξύ των ομιλητών της σημερινής συγκέντρωσης θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου, η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, ενώ αναμένεται να διαβαστεί μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη.

Στο μεταξύ «αντισυγκέντρωση» από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου ήταν προγραμματισμένη για τις 13.00 στα Προπύλαια.

Κλειστοί σταθμοί του μετρό και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με απόφαση της αστυνομίας, από τις 10 το πρωί κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια, ενώ οι συρμοί διέρχονται από αυτούς χωρίς να κάνουν στάση, μέχρι… νεωτέρας.

Από το βράδυ του Σαββάτου έχει απαγορευτεί η στάση και στάθμευση, ενώ από τις 6 το πρωί της Κυριακής ισχύει διακοπή κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.).

Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες. Παράλληλα, παρακαλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφεύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο περιμετρικά της ανωτέρω περιοχής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:23 - 20 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.