ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοσκοβισί: «Παραμένουν οι συνέπειες της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα»!

10:25 - 29 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Μοσκοβισί: «Παραμένουν οι συνέπειες της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα»!
Σε μία «εκ βαθέων» γραπτή του απάντηση, προς την Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών NadineMorano, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί «χαλάει», για πρώτη ίσως φορά, το κυβερνητικό αφήγημα περί εισόδου της Ελλάδας στην κανονικότητα, ομολογώντας ότι , «παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης εξακολουθούν να είναι ορατές σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες».

Λέει δε, ακόμη, στην χθεσινοβραδυνή του απάντηση, ότι παρ’ όλες τις επιτυχείς (όπως τις χαρακτηρίζει) διορθώσεις, σε πολλές μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι μεγάλες ανισορροπίες των αποθεμάτων παραμένουν ως κληρονομιά της κρίσης (όπως υψηλό δημόσιο χρέος, μη εκτελεστικά ανοίγματα και ανεργια), των οποίων η διόρθωση θα απαιτήσει τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια.

Η ανεργία μειώθηκε από το 28% το 2013, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλή, φθάνοντας το  18,6% τον Οκτώβριο του 2018.!

Ακολουθούν, η πλήρης ερώτηση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή και η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου:

NadineMorano (PPE), 26 Σεπτεμβρίου 2019

«Το πρόγραμμα σταθερότητας για την Ελλάδα που εφαρμόστηκε τα τελευταία τρία χρόνια μόλις έληξε. Το πρόγραμμα ήταν επίδειξη της αλληλεγγύης των κρατών μελών της ΕΕ με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής χρηματοπιστωτικής και δημοσιονομικής κρίσης. Έδειξε επίσης το θάρρος και την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, ο οποίος έκανε πολλές θυσίες για την ανάκτηση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας και σταθερότητας.

Μπορεί η Επιτροπή να παράσχει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, παρουσιάζοντας τα κύρια επιτεύγματά του;

Ποια μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή όσον αφορά τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιας κρίσης;»

Πιέρ Μοσκοβισί, 28 Ιανουαρίου 2019

«Κατά τα τελευταία έτη, η Επιτροπή αξιολόγησε τα επιτεύγματα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας στις εκθέσεις συμμόρφωσης που δημοσιεύθηκαν μετά από κάθε επανεξέταση του προγράμματος  και συνέταξε μια έκθεση ιστορικού σχετικά με την κατάσταση μετά την 1η και τη δεύτερη αναθεώρηση.

Η Ελλάδα έχει διορθώσει με επιτυχία πολλές μακροοικονομικές ανισορροπίες τα τελευταία χρόνια, με το δημοσιονομικό ισοζύγιο να έχει πλεόνασμα από το 2016 και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το 2015.

Μετά από σχεδόν δεκαετία συρρίκνωσης και στασιμότητας, η οικονομία της Ελλάδας ξεκίνησε να αναπτύσσεται και πάλι το 2017 η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί.

Παρ 'όλα αυτά, οι μεγάλες ανισορροπίες των αποθεμάτων παραμένουν ως κληρονομιά της κρίσης (όπως υψηλό δημόσιο χρέος, μη εκτελεστικά ανοίγματα και ανέργων), των οποίων η διόρθωση θα απαιτήσει τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία μειώνεται από το μέγιστο της τάξης του 28% το 2013, αν και εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλό (18,6% τον Οκτώβριο του 2018).

Επίσης, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης εξακολουθούν να είναι ορατές σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να συνεχιστούν με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της επάρκειας, με βάση το εγγυημένο καθεστώς ελάχιστου εισοδήματος, την κάλυψη της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και την επανεξέταση της κοινωνικής πρόνοιας που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Η Ελλάδα ενσωματώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής από τις 21 Αυγούστου 2018, την επομένη της λήξης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Η Κομισιόν έχει επίσης ενεργοποιήσει την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα από τότε. Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη δήλωση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν υποχρεώσεις  να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και να διατηρήσουν τους στόχους τους, μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ σε συμφωνημένες προθεσμίες.

Εφόσον το ζητήσουν οι ελληνικές αρχές, οι πρωτοβουλίες διαρθρωτικής μεταρρύθμισης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη μέσω της Υπηρεσίας Διαρθρωτικής Στήριξης Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά ταμεία διαρθρωτικών ταμείων και επενδύσεων (EFSI) και άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, τα οποία είναι μακράν η κύρια πηγή δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας . Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τα κονδύλια της ΕΕ, ενώ έχει την υψηλότερη επένδυση του EFSI ανά ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μεταξύ των κρατών μελών.»

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 29 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.