ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αλλαγές σε διπλώματα και εξετάσεις οδήγησης

09:47 - 30 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Οι αλλαγές σε διπλώματα και εξετάσεις οδήγησης
Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις και τα διπλώματα οδήγησης.

Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων» περιλαμβάνονται οι εξετάσεις, η ρύθμιση για την αναδρομική καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριακής απασχόλησης των εξεταστών και παράταση της ισχύος αυτής για μεταβατική περίοδο που ισχύει από τη δημοσίευση του νέου νόμου.

 

Η Περιφέρεια Αττικής ανέφερε ότι «βρέθηκε στο πλευρό των πολιτών - οδηγών, εκπαιδευτών οδήγησης και εξεταστών -, που πληρώνουν το βαρύ τίμημα της κατάστασης αυτής», προσθέτοντας ότι ανέλαβε «όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες προς το αρμόδιο υπουργείο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να μπει τέλος σε ένα αδιέξοδο που έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος όχι μόνο για έναν κλάδο αλλά για ολόκληρη την κοινωνία καθώς χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες υφίστανται τις συνέπειες της τεχνητής ανεργίας».

 

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι με τον νομοσχέδιο του υπουργείου διασφαλίζεται το «αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών και γίνεται ένα βήμα για την κανονικότητα που απαιτεί μια ευνομούμενη πολιτεία».

 

Τι αλλάζει

 

Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν στον τρόπο εξέτασης, ενώ εισάγεται νέο σύστημα για διπλώματα οδήγησης σε 17χρονους με προϋποθέσεις. 

 

- Με ηλεκτρονική κλήρωση θα επιλέγεται ο εξεταστής για κάθε υποψήφιο οδηγό πριν από τη διαδικασία της εξέτασης.

 

- Η θεωρητική εξέταση και η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς των υποψήφιων οδηγών και οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων θα πραγματοποιούνται μέσω οπτικοακουστικών μέσων.

 

- Στο όχημα με το οποίο γίνεται η εξέταση τοποθετείται κάμερα με μικρόφωνο.

 

- Προβλέπονται επίσης παραβάσεις και κυρώσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποια προσπάθεια «δωροδοκίας» εξεταστών.

 

- Στο ποσό των 15 ευρώ ορίζονται τα εξέταστρα για τη θεωρητική εξέταση και για τη διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς.

 

- Θεσπίζεται η υποχρέωση καταβολής ποσού ύψους 30 ευρώ, υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπτωση έκδοσης αντιγράφου οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης λόγω κλοπής του αυτοκινήτου ή καταστροφής αυτού κ.λπ. (κατά τα ισχύοντα, για την περίπτωση αυτή υπάρχει εξαίρεση από την καταβολή του ποσού των 30 ευρώ).

 

- Για ανήλικους υποψήφιους οδηγούς που έχουν κλείσει τα 17 εισάγεται νέο σύστημα που περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από εκπαιδευτή υποψήφιων οδηγών, επιτυχή θεωρητική εξέταση και επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς και χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου, με την οποία βεβαιώνεται η ικανότητά του για οδήγηση με συνοδεία οδηγού υπό προϋποθέσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.