ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

21:40 - 12 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η αποστολή στα Σκόπια από την Αθήνα, της ρηματικής διακοίνωσης που ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που σηματοδοτεί και την έναρξη των υποχρεώσεων των γειτόνων.

Παράλληλα έχει συμφωνηθεί και το σχέδιο της επιστολής προς τον ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας της γείτονος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Η ρηματική διακοίνωση προγραμματιζόταν να έχει σταλεί μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου αλλά για άγνωστους λόγους καθυστέρησε.

 

AP 19043421008687

 

Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών

 

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι από σήμερα 12 Φεβρουαρίου, τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου. Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Πρακτικά, με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

 

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk), η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας - Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

 

Νωρίτερα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι «Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

«Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ!» αναφέρει σε ανάρτησή του, στα αγγλικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο τουίτερ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Στέλνει μάλιστα το μήνυμα: «Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:04 - 12 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.