ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΔΑΔ: Βαριά καταδίκη Ελλάδος, για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες!

13:11 - 28 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
ΕΔΑΔ: Βαριά καταδίκη Ελλάδος, για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες!
Για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, εννέα ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών αλλά και για άλλες παραβιάσεις της Σύμβασης, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, υποχρεώνοντας την να καταβάλλει και από 4.000 ευρώ στον καθένα από τους δικαιωθέντες, για ηθική βλάβη.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 

Εκδικάζοντας την υπόθεση H.A. και άλλοι κατά Ελλάδας (αίτηση αριθ. 19951/16), που αφορούσε τις συνθήκες μεταχείρισης εννέα ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, από τις αστυνομικές αρχές, σε διάφορους σταθμούς και στις φυλακές των Διαβατών, το Δικαστήριο έκρινε την Ελλάδα ένοχη για:

 

*Παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω των συνθηκών κράτησης των αιτούντων στα αστυνομικά τμήματα.

 

*Παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) σε συνδυασμό με το άρθρο 3 ·


*Παραβίαση του Άρθρου 5 §§ 1 και 4 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια / δικαίωμα γρήγορης απόφασης επί του νομιμότητα μέτρου κράτησης).

 

Πιο συγκεκριμένα, στην καταδικαστική του απόφαση το ΕΔΑΔ διαπιστώνει ότι οι συνθήκες κράτησης,  που αντιμετώπισαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, συνιστούσαν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, με δυνητικά αρνητικές
συνέπειες για τη σωματική και ηθική τους υπόσταση.

 

Δεν τους δόθηκε πρόσβαση σε δικηγόρο ενώ, οι συνθήκες κράτησης τους σε συνοριακούς και αστυνομικούς σταθμούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράνομη στέρηση της ελευθερίας τους, σημειώνεται στην απόφαση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.