ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Χ.Α. θα επαναλειτουργήσει τον ΕΣΕΔ λόγω της Folli Follie

09:30 - 12 Μαρ 2019 | Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χ.Α. θα επαναλειτουργήσει τον ΕΣΕΔ λόγω της Folli Follie
Το σκάνδαλο της Folli Follie έχει φέρει πολλές εξελίξεις και αλλαγές σε πληθώρα διαδικασιών στην ελληνική αγορά, αν και θεσμικά ακόμη δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο και ρηξικέλευθο. Πάντως, το σοκ στην αγορά ήταν τεράστιο, το κακό που έγινε ανυπολόγιστο, οπότε όλοι οι φορείς αναζητούν τρόπους «θωράκισης» - κατά το δυνατόν – όλου του συστήματος.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ανακοίνωσε πρόσφατα την επαναλειτουργία του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ). Πρόκειται για φορέα που ιδρύθηκε το 2012, μέσω σύμπραξης της ΕΧΑΕ και του ΣΕΒ.

 

Σκοπός του είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, από τις ελληνικές επιχειρήσεις, και γενικότερα να λειτουργεί ως εξειδικευμένος φορέας για τη διάδοση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και την αύξηση της αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς.

 

Ανάμεσα στους (νέους) στόχους του είναι η εμπέδωση στις εισηγμένες εταιρείες των αρχών της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας μεταξύ των οποίων και ο σωστός τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους.

 

Έτσι, θα επικαιροποιηθεί ο υπάρχων Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης ώστε να είναι πιο απλός και κατανοητός, ενώ θα εξεταστεί σε ποιο σημείο εφαρμόζουν οι εισηγμένες το συγκεκριμένο κώδικα.

 

Τέλος, από το επόμενο έτος, από το 2020 θα δημιουργηθεί Δείκτης Εταιρικής Διακυβέρνησης, μέσω του οποίου θα αξιολογούνται οι εισηγμένες εταιρείες. Παράλληλα, επί του συγκεκριμένου δείκτη θα μπορέσουν ενδεχομένως να «στηθούν» επενδυτικά προϊόντα (π.χ. ETFs).

 

Γενικότερα, αυτό που τόνισαν τα στελέχη της ΕΧΑΕ στην πρόσφατη παρουσίαση του ΕΣΕΔ, είναι ότι ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης δεν είναι κάτι… αόριστο και ιδεατό για τις επιχειρήσεις, αλλά – διεθνώς - «μετριέται» και σε οικονομικά στοιχεία, έχει ουσιαστική επιρροή στη φήμη και στην πορεία μιας επιχείρησης…

Τελευταία τροποποίηση στις 11:22 - 12 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.