ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαβατά: Περίπου 500 πρόσφυγες ετοιμάζουν πορεία προς τα σύνορα

10:15 - 05 Απρ 2019 | Ειδήσεις
Διαβατά: Περίπου 500 πρόσφυγες ετοιμάζουν πορεία προς τα σύνορα
Συνεχίζεται το τεταμένο κλίμα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, μετά τα χθεσινά επεισόδια.

Περίπου 500 πρόσφυγες διανυκτέρευσαν σε σκηνές έξω από το κέντρο, σκοπεύοντας σήμερα να πραγματοποιήσουν πορεία προς τα σύνορα με τα Σκόπια.

Παρακινημένοι από ανώνυμες φήμες που διακινήθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι αν ομάδες προσφύγων μετακινηθούν στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων θα υπάρξει άνοιγμα των συνόρων, οι πρόσφυγες έφτασαν χθες στα Διαβατά και επιχείρησαν να συνεχίσουν.

Εμπόδιο στις προσπάθειες τους στάθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, στις οποίες οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες και αντικείμενα. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και χημικά. Τελικά, οι πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές έξω από το κέντρο φιλοξενίας, χωρίς να υπάρξουν άλλες εντάσεις. 

Κλειστή είναι η Συμμαχική Οδός ενώ στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη που έχει κλείσει περιμετρικά την περιοχή.

Από τα επεισόδια πραγματοποιήθηκε μια προσαγωγή και μια σύλληψη ενός 37χρονου από το Ιράκ, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε. 

Σε επιφυλακή

Αυξημένη είναι η αστυνόμευση σε σημεία ανά περιφέρειες, από όπου οι πρόσφυγες μπορούν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, δυνάμεις της αστυνομίας με πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί περιμετρικά του καταυλισμού στα Διαβατά, ενώ αστυνομεύεται η ευρύτερη περιοχή με τη βοήθεια και δικυκλιστών.

Την ίδια ώρα έκκληση προς τους αιτούντες άσυλο που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε καραβάνι προς τα σύνορα «να μην ξεφύγουν από τα όρια της νομιμότητας» κάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κινητοποίηση μέσω Facebook

Μια ανώνυμη πληροφορία που διακινήθηκε μέσω facebook κινητοποίησε τους πρόσφυγες την Πέμπτη. Οι εμπνευστές αυτής της κινητοποίησης την ονόμασαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, «καραβάνι της ελπίδας» και διατείνονταν πως εάν οι πρόσφυγες μετακινηθούν στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, αυτά θα ανοίξουν και θα μπορέσουν να περάσουν και να συνεχίσουν προς την Κεντρική Ευρώπη, που είναι συνήθως ο προορισμός τους.

Ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος δήλωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω είτε στις δομές, είτε τα διαμερίσματα, ή τα ξενοδοχεία που ήρθαν καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:25 - 05 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.